Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Låt oss förstöra festen

Nu när vi alla gläds åt att Donald Trump inte bara avsätts som president, utan också gör det rejält med ett välförtjänt åtal, vill vi förstöra feststämningen.
Publicerad 14 januari 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ajöss med den! Men lämnar han sin politik kvar efter sig?
Ajöss med den! Men lämnar han sin politik kvar efter sig?Foto: Andrew Harnik

Låt oss påminna om vad vi tidigare skrivit några gånger - att den valde presidenten Joe Biden inte vann presidentvalet, utan det var snarare Donald Trump som förlorade.

Hans politiska linjer däremot, den var tillräckligt attraktiv för väljarna för att han skulle lyckas öka väljarstödet jämfört med förra valet.

Annons

Således är det ingenting som tyder på att det folkliga stöd som denne kanalje har minskat i någon högre grad.

”Frågan nu är inte om det går att avsätta Trump i förtid – eller under så förnedrande former som möjligt – utan om det går att undvika att han i nästa presidentval kan ta revansch.”
Stig-Björn Ljunggren

Frågan nu är inte om det går att avsätta Trump i förtid – eller under så förnedrande former som möjligt – utan om det går att undvika att han i nästa presidentval kan ta revansch. Mellan skål och vägg kanske även anständiga människor kan ge kreativa svar på den frågan, och exempelvis fundera på om det går att oskadliggöra honom genom en längre fängelsevistelse. Eller kanske ännu mer frestande, fundera över om han kanske kunde hamna på ett ställe där människor med diagnos låses in.

Men i en rättsstat – och demokrati – är det sannolikt ingen rimlig problemhantering. Den typen av dystra problemlösningar liknar alltför mycket det som Trump själv förespråkat.

Även om han inte kan ställa upp så kvarstår det faktum att USA präglas av ett starkt politiskt missnöje som gör att auktoritära ledare kan få starkt folkligt stöd. Och inte bara i USA, utan i många andra länder.

Det som också är oroande är att den politiska strömning som har sådan framgång har en dragning åt det nationalistiska hållet. Exempelvis bärs Donald Trumps framgång upp av att han har ett ”merkantilistiskt” synsätt på ekonomin. Alltså tanken att varje land ska försöka maximera sin egen export – och minimera importen. Det gäller att bromsa andra länders industrier från att konkurrera med de inhemska aktörerna. Samtidigt som det egna näringslivet ska få så gynnsamma möjligheter som det någonsin går.

Det är statsunderstöd, tullar, regleringar och andra former av politisk styrning som gäller.

Detta är något som kan fungera hyggligt för stora länder med stor befolkning och därmed breda marknader. Men det fungerar dåligt för länder som Sverige, som är små och starkt exportberoende.

I vårt land har vi därför ett starkt stöd för frihandel och internationella kontakter. Det är ingen tillfällighet att så många av oss just nu följer utvecklingen i USA så noga. Det har sagts att Sverige är en av världens mest amerikaniserade länderna.

Därför är vi också oroade för vad som händer om Donald Trumps besegrare kommer att känna sig tvingade - eller frestade - att fullfölja hans merkantila hållning.

Att besegra Trump är en sak. Men att besegra hans politik är något annat. Och svårare.

Annons

Så låt oss därför förstöra festen genom att påpeka att detta kan vara en pyrrhusseger, ett exempel på att det går att vinna ett slag men förlora kriget.

Det räcker inte med att besegra Trump, utan också få grepp om den opinion som han fångat upp. Och göra det på ett sätt som inte stänger ner den globala gemenskapen.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons