unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lockdown kostar också liv

Vad jag än skriver om Covid19 kommer en del att hålla med medan andra kommer att lägga mycket energi på att medvetet missförstå och misstolka det jag skriver. Jag är faktiskt ganska okunnig och jag är också ointresserad av att debattera med andra okunniga.
Munskydd - som att skydda sig mot en atombomb genom att krypa in under köksbordet
Munskydd - som att skydda sig mot en atombomb genom att krypa in under köksbordet
Foto: Erik Simander/TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det jag är orolig för är när människor utan djupare kunskap ska börja sätta upp riktlinjer för hur vi ska bete oss i samhället.

En utlandssvensk skriver om skillnaden mellan Thailand och Sverige och drar slutsatsen att munskydd är bra! Själv täcker han bara för munnen med sin andningsmask och förlitar sig sedan på att flimmerhåren i näsan ska ta hand om Coronaviruset. Den typen av information och tyckande ska nu börja forma hur vi ska bete oss i samhället. Människor som har egna måttstockar vill alltså sätta upp riktlinjer och gränser för alla oss andra.

Olika länder räknar dödstalen på olika sätt. Det kan ändå finnas kunskap att hämta ur olika länders dödstal men då krävs det tid, intresse och kunskap om statistik. Ett sätt kan vara att jämföra dödstal bland befolkningen med föregående års dödstal. Vad jag sett av detta så ligger vi inte så dåligt till.

Donald Trump sa att man borde sluta testa för då skulle man inte få fler smittade och det fick han mycket spott och spe för. Testar man fler så får man fler smittade. Man måste kolla hur mycket, och hur, man testat. Detta låter sig säkert göras. Om man har tid, intresse och kunskap om statistik. Vilket jag inte har.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Med lockdownargument pågår den ohederligaste argumentationen. Engelska myndigheter har räknat med att deras Lockdown kommer att kosta 200 000 liv. Jag vet att en Lockdown skulle kosta liv eftersom jag vet att ensamhet kostar liv, fattigdom kostar liv. Visst kan man ändå argumentera för utegångsförbud. Men gör det då ärligt och blunda inte för de liv det kostar.

I sin bok ”Pandemi” så jämför Björn Olsen munskydd mot en pandemi med att krypa in under köksbordet som skydd mot en atombomb. Detta beteende invaggar folk som nu isolerar sig i falsk säkerhet och gör kanske att de avbryter sin isolering.

Jag förstår att det här inte är över på länge. Och rimliga utvärderingar kan inte göras förrän om något år. Tills nu så har det inte framkommit något som gör att jag inte har förtroende för FHM. Jag är glad att jag lever i ett land som inte infört utegångsförbud.

Det jag är mest orolig för är aggressiva människor i flock som har egna måttstockar och vill sätta upp riktlinjer och gränser utan bäring på kunskap och kompetens för hur vi andra ska bete oss.

Sedan finns det naturligtvis angelägna saker vi behöver titta på. Lagerhållningen av samhällsviktig materiel, fördelningen av stöd till människor, kultur och företag. Privatiseringen och kommersialiseringen av vården och hur den palliativa vården fungerat, eller inte, under pandemin. Jag misstänker att privatiseringarna kostat många liv. Den utvärderingen vill jag gärna se.

Peter Bowin, Vänsterpartist, Ronneby

Läs mer

Stoppades med kniv i bilen

Ronneby

Stoppades med kniv i bilen

Bilist misstänks för brott.

Protestlista: De kräver att Pågatågen kör igen

Sölvesborg

Protestlista: De kräver att Pågatågen kör igen

”Det är för trångt på tågen. Halvtimmestrafik behövs. Nu!”

”Det är glädjande att allt fler Blekingebor prioriterar att ta hand om sina hem”

Nyheter

”Det är glädjande att allt fler Blekingebor prioriterar att ta hand om sina hem”

Renoveringsviljan fortsätter att öka i Blekinge

Wilma lever för sina katter och samtalen med den enda läkaren som hon har förtroende för.

Psykisk ohälsa

Wilma har bestämt sig för att dö

Psykiatrin har inte kunnat hjälpa Wilma. Nu har hon slutat att äta.

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Live

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Bladetsporten direktrapporterade.

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Nyheter

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Här är den senaste statistiken