M menar allvar med Sveriges och Europas säkerhet

Insändare Artikeln publicerades
Regeringen bygger sin egen Maginotlinje, skriver Annicka Engblom.
Foto: Mattias Mattisson
Regeringen bygger sin egen Maginotlinje, skriver Annicka Engblom.

Sveriges säkerhetsläge är fortsatt allvarligt. Ryssland fortsätter sin militära upprustning och använder desinformation och cyberattacker för att destabilisera. Kina brukar sin allt större ekonomiska makt för att skaffa sig säkerhetspolitiskt inflytande globalt. Försvaret av Sverige är statens viktigaste uppgift. Då krävs rejäla resurser.

För några veckor sedan passerade jag Maginotlinjen. Befästningsverken och stridsvagnshindren som Frankrike byggde längs sin gräns mot Tyskland efter första världskriget i tron om att den skulle försena tyska trupper och ge tid för fransk mobilisering i händelse av ett nytt krig länderna emellan. Tyskarna bytte dock taktik. Rörlig taktik, teknikutveckling och blitzkrieg gjorde Maginotlinjen omodern när den stod färdig vid andra världskrigets utbrott.

Att jag passerar Maginotlinjen med jämna mellanrum beror på att jag sedan flera år tillbaka sitter i Europarådet i Strasbourg. En sammanslutning av parlamentariker från 47 europeiska länder, inklusive t.ex. Georgien, Azerbajdzjan och Ryssland. De senaste åren har varit turbulenta, med korruptionsskandaler och starka krafter som vill skilja samarbetet åt. Samtidigt har det växt fram en stark beslutsamhet om att stå fast vid principer om mänskliga rättigheter och demokrati. Att hitta tillbaka till det som också grundade EU, när forna fiender valde samarbete, frihet och handel.

Berättelsen om Maginotlinjen förkroppsligar i mångt och mycket svensk och europeisk försvars- och säkerhetspolitik av idag. Det som gällde igår kanske inte gäller imorgon. Forna fiender kan vara morgondagens vänner. Dagens taktik kan snabbt vara överspelad. Dagens konflikt eller krigssituation kan samtidigt vara lågmäld och utdragen som snabb, omfattande och högteknologisk. Det kräver bredd i våra förmågor. Det kräver personal och materiel. Det kräver samarbeten. Det kräver också resurser.

Försvarsfrågorna måste ha en särställning när det gäller prioriteringar inom svensk politik. Det gäller trovärdigheten för försvaret både nationellt och internationellt. Oroligt omvärldsläge kräver en svensk regering som prioriterar försvars- och säkerhetsfrågorna.

Det är alltså i en sådan tid som regeringen väljer att rycka undan mattan för möjligheterna att stärka det svenska försvaret. Moderaterna har föreslagit en finansiering om 84 miljarder kronor motsvarande 1,5 procent av BNP år 2025 och vidare upp till 2 procent av BNP. Med det är vi överens med övriga borgerliga partier. Det ställer sig inte regeringen bakom och därmed faller grunden för vidare förhandlingar.

Regeringen, främst Socialdemokraterna, spelar ett högt spel med Sveriges säkerhet genom att inte fullfölja två års hårt arbete för att skapa enighet med en ordentlig finansiering. Man klamrar sig fast vid sin egna Maginotlinje i tron att det vi har idag av försvar och krisberedskap räcker till. Det visar både på brist på vilja och förståelse för verkligheten.

Moderaterna tar både Sveriges och Europas säkerhet på högsta allvar. Vi behövs både i regering och Europaparlament. Tänk på det den 26 maj.

Annicka Engblom (M)

Riksdagsledamot Blekinge

Kandidat till Europaparlamentet

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.