Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Maktdjävulen vs. midsommar

”Lommens skri och kniv mot öppet öga, vad som helst blott icke samma ensamhet igen”. Raden kommer från Kurt Wennbergs dikt, en dikt som Olof Palme ofta återkom till.
Sverige • Publicerad 23 juni 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Midsommarnattens dröm ska handla om hur vi ger ordet gemenskap en riktig och ärlig innebörd skriver Peter Hultqvist. Bild: Dans på Gräskö brygga i midsommarnatten.
Midsommarnattens dröm ska handla om hur vi ger ordet gemenskap en riktig och ärlig innebörd skriver Peter Hultqvist. Bild: Dans på Gräskö brygga i midsommarnatten.Foto: Hasse Holmberg

Slutsatsen är att människan som social varelse söker gemenskap. Det tillhör människans djupast liggande instinkter. Känslan av tillhörighet är en avgörande grund för överlevnad.

Att känna sig utstött, leva i ofrivillig och marginaliserad ensamhet är förtärande och underminerande. Just gemenskapen med andra ger livet en tydlig mening och möjlighet till utveckling. Bejakandet av gemenskapen som ett grundfundament för människans välbefinnande leder rimligen också till ett ställningstagande om hur samhället bör organiseras.

Annons

Skapandet av gemenskap från det lilla till det stora leder till, om man menar allvar, till att värderingar som solidaritet och jämlikhet blir viktiga. Det blir ett vardagens synsätt om hur livet i det nära bostadsområdet, idrottsföreningen, på arbetet, i skolan till de omfattande samhällssystemen med trygghet, omsorg, pensioner, sjukvård och arbetslivets villkor ska vara organiserade. Det handlar om ett starkt samhälle som står över marknadens nycker.

Ensam är inte stark. Att sakna ett sammanhang är ofta avgörande för hur man mår. Förtärande ensamhet kan leda till psykiska sjukdomar och svåra depressioner. Människan har alltid efter förmåga sökt sig till tron på en bättre framtid. I bondesamhällets folktro så samlade man under midsommarnatten läkeväxter. De skulle skydda mot sjukdom, men det handlade också om att man möjligen skulle åstadkomma något bättre än det man för stunden hade.

I en så kallad midsommarnattskälla trodde man sig kunna beskåda sin tilltänktes ansikte. Sinnet behövde drömma sig vidare för att kompensera sig för vardagens umbäranden. Ödestro och verklighetsflykt ligger nära varandra. Men ytterst handlade det om viljan att något positivt ska hända som förändrar livet till det bättre.

Finns det någon midsommarnattskälla där vi kan beskåda Sveriges framtid? Eller hur ska vi läka såren som orsakas av stora ekonomiska klyftor och orättvis fördelning vårt land? Sanningen är den att vi skapar vår egen framtid. Det handlar om vilka beslut vi tar. Det finns ”ingen ödets och himmelens lag, det finns ingen slumpens cynism”.

Målet måste vara att bygga ett samhälle så starkt att det skyddar även dess minsta. Trygghet och gemenskap vittrar ner om människor tillåts att falla mellan stolarna. Så blir det när revorna i välfärden vidgas och plånbokens tjocklek får allt större betydelse i privatiseringarnas spår.

Svante Lundqvist, en gång socialdemokratisk jordbruksminister, beskrev ett effekten av ett samhälle där man klättrar på varandras ryggar såhär:

”När maktdjävulen

får sitt grepp om människan

kan den mest lysande begåvningen

förvandlas till en andlig krympling

Annons

som varken ser eller hör något annat

än sin egen förträfflighet

som upplever sin rätt

att få bestämma som enda tänkbara möjligheten

till mänsklig samlevnad”

”Det finns andra sätt att värdera ett samhälles kvalitet än börskursernas upp och nedgång.”
Peter Hultqvist

Inte är det stämningar som dessa som ska tillåtas och uppmuntras. Midsommarnattens dröm ska handla om hur vi ger ordet gemenskap en riktig och ärlig innebörd. Det finns andra sätt att värdera ett samhälles kvalitet än börskursernas upp och nedgång.

Glad midsommar!

Peter Hultqvist (S)

Annons
Annons
Annons
Annons