1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Medborgarlön kan ge ett friskare Sverige

Är det inte dags att Sverige i första hand tar hand om de som lever här? Att man ser till att ingen står helt utan pengar? Att man ser till att de som byggt upp landet har det bra på ålderns höst? Att man ser till att minska på arbetstider så att ingen någonsin mer går in i väggen och sliter ut sig?

Människan är endast alert i två timmar per dygn, sedan jobbar man inte effektivt utan är mer som en robot. Med förkortad arbetstid skulle ingen behöva gå arbetslös. Bygg även upp psykvården och försvaret. Det kommer förmodligen att behövas. Varför denna hysteri och stress i samhället? Varför ska köpcentrum vara öppna alla dagar i veckan? Behöver vi köpa kläder och elektronik varje dag? Varför ska livsmedelsbutiker med tillhörande kiosker/caféer/apotek vara öppna i stort sett hela dagen sju dagar i veckan? Inte ens stängt på högtider?

Är det inget som är heligt längre? Hur länge till ska Sverige plåga sitt folk? Är allt en jakt på pengar? Ett annat förslag är också att lägga ner Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för gott. I stället kunde man införa medborgarlön på åttatusen kronor i månaden. Då kan studenter studera utan studielån, människor kan själva välja hur många timmar de vill arbeta per vecka. De flesta vill ha ut mer än åttatusen i månaden så självklart skulle folk jobba, men färre timmar. Arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionärer har sina åttatusen oavsett. Det vore en bra lösning för hela befolkningen och landet. Det skulle bli ett friskare Sverige. Om FK ska vara kvar, kanske man kan införa att långtidssjukskrivna och förtidspensionärer som inte har personliga assistenter eller hjälp i sin vardag, får känna att de tillhör ett sammanhang. Ett bra sätt vore att låta dessa gå med griptång och hålla rent på stadens gator, parker, torg och badstränder, som brukar se rent fruktansvärda ut.

Önskar ett välmående land

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.