GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Media har länge falskrapporterat för att dölja folkmord

Nu skrivs om fake news, falska nyheter. Begreppet lanserades av Trump och togs upp av MSM, mainstreammedia. Det används som vapen för att misstänkliggöra och demonisera kritik utan att reda ut sakfrågan.
Publicerad 13 juni 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Visst frodas spekulationer och vilda konspirationsteorier på nätet. Men det är MSM med stora resurser som tillhandahåller falska nyheter på löpande band vilket är det verkliga hotet mot demokrati. Ryktesspridning och desinformation på nätet växer ur den mylla som det offentliga ljugandet skapar.

Konkret analys av konkreta förhållanden avgör vad som är sant och falskt. Förtrogenhet med historiska, kulturella och politiska referenser och ett gott närminne underlättar att värdera nyheter och sätta in händelser i ett större sammanhang. Min far, lokförare, fackföreningsman och autodidakt, talade om politisk fattigdom. Vår tid präglas av historielöshet och därmed ansvarslöshet för vår gemensamma framtid.

Den politiska fattigdomen grasserar. Vi blir försvarslösa mot den offentliga lögnen. Propaganda som främjar krig betecknades i Nürnbergrättegångarna 1946, efter erfarenheterna i 1930-talets förkrigstid, som ett allvarligt brott mot mänskligheten. De grövsta falska nyheterna är de som används för att starta krig.

Till exempel: Nordvietnamesiska patrullbåtar angriper amerikansk jagare i Tonkinbukten (Vietnamkriget 1964). Saddam har massförstörelsevapen (Irakkriget 2003). Gadaffi bombar sitt eget folk (Libyenkriget 2011). Assad dödar spädbarn med giftgas (Syrienkriget 2017 och 2018),

Media har länge och frekvent falskrapporterat för att dölja folkmord. Atombomberna i Hiroshima och Nagasaki presenterades i media som bombningar av militära mål. Lyssna på TT-nyheterna som finns bevarade som ljudfil i Focus lexikon. Efter världskriget ökade några årtionden kravet på media om saklighet och opartiskhet, men under senare årtionden har successivt ren krigspropaganda kommit att i stor utsträckning ersätta saklig information.

De som talar om fred demoniseras. Stephen Kinzer summerade i Boston Globe (18 februari 2016): Bevakningen av kriget i Syrien kommer att bli ihågkommen som en av de mest skamliga episoderna i den amerikanska pressens historia. Och svenska MSM är ännu mer entonigt följsamma mot Vita husets agenda.

Talet om falska nyheter anspelar ofta på vad som påstås vara ryska påverkansoperationer på andra länders val. Men Russiagate är om något ett exempel på falska nyheter: Uppblåsta spekulationer och ingen bevisning i en MacCartyistiskt regisserad kampanj understödd av Clintongänget, bolagsmedia och det militärindustriella komplexet för att hindra varje steg mot fredliga relationer med Ryssland och motivera militär, diplomatisk och ekonomisk aggression.

Samtidigt tigs om USA:s praxis att lägga sig i andra länders val. Enligt en färsk rapport i Los Angeles Times har USA intervenerat i ett 80-tal val i 45 länder sedan andra världskriget. Bortsett från alla statskupper. Att undertrycka information går in under begreppet falsk nyhetsförmedling. Den väldokumenterade väststödda statskuppen i Ukraina 2014 är ett exempel på medias faktaresistens.

Ulf Bjerén

Karlskrona