unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Miljonärer försöker styra

Sveriges miljonärer försöker nu i allt högre grad styra politiken. Detta gäller såväl nationellt som i Karlshamn.
Anders Englesson i Köksbordspartiet menar att Karlshamns kommun har skjutit till pengar till projekt som man inte hade planerat, bara på grund av en miljonär har skänkt pengar.
Anders Englesson i Köksbordspartiet menar att Karlshamns kommun har skjutit till pengar till projekt som man inte hade planerat, bara på grund av en miljonär har skänkt pengar.
Foto: Johan Hultgren
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ett uttryck för detta var den debattartikel i GT som tio förmögna skrev i början på oktober. Artikeln hade författats av bland andra Rune Andersson, som berikar sig på skolbarn genom friskolekoncernen Academedia.

I artikeln skriver de att Sverige måste ha stora inkomstskillnader för det är både ”positivt och rättvist” och Sverige måste också ha lägre skatter. ”Rättvis ojämlikhet” är parollen för dessa välbesuttna herrar och damer som menar att anledningen till att de tjänar mer än folk i allmänhet är att de är bättre än andra. Och varför ska de betala höga skatter när man kan slippa? Eller som Svenskt Näringslivs VD en gång sa när han avslöjats som skattesmitare ”Vad fan får jag för pengarna?”.

Rubriken på artikeln var ”Skapa lika förutsättningar – sedan får individer ta eget ansvar”. Det kan tydas som att dessa kapitalister inte vill att förmögenheter ska kunna ärvas. För de kan väl inte mena att barn till förmögna och barn till lågavlönade har samma förutsättningar? Troligtvis handlar det dock bara om att de inte riktigt tänkt sin tanke fullt ut.

Det är tydligt att miljonärerna anser sig veta bäst hur landet ska skötas eftersom de tycker sig själva vara så lyckade individer.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

I Karlshamn har detta synsätt blivit uppenbart genom ett miljonärspars agerande de senaste åren. De skänker pengar hit och dit, men alltid med något förbehåll. De skriver kontrakt som de sedan bryter när något inte blir exakt som de tänkt sig. De fick kommunfullmäktige att anslå tre miljoner till rivning av Saltsjöbaden och upprensning på tomten. Betet var att de skulle bygga en ny lyxig byggnad för åtskilliga miljoner.

Sedan drog de sig ur när de insåg att de inte fick bo där. Men kommuninvånarna hade redan via kommunfullmäktige anslagit pengarna, som skulle ha kunnat användas till något vettigare.

Miljonärsparet fick även kommunen att anslå fem miljoner till golfklubben utan att det ingick i någon plan från kommunen att satsa särskilt på just den klubben.

Faktum är att miljonärerna har fått kommunen att satsa åtta miljoner på projekt som kommunen inte hade planerat.

Nu gör miljonärsparet ytterligare en politisk aktion i kommunen genom att stoppa utbetalningarna av stipendium till sökande karlshamnsbor. Det handlar om utbetalningar som paret själva har instiftat till sitt eget minne. De stoppar utbetalningarna beroende på att kommunalrådet Mattsson (s) inte har varit tillräckligt tacksam.

Det är olyckligt när miljonärer börjar dela ut pengar och samtidigt ställer ultimatum. Det är ännu mer olyckligt när de gör politisk affär av otillräckligt bugande och bockande.

Mycket kan man klandra Per-Ola Mattsson för, men inte detta. Nu får vi i stället vara glada över att han och hans kamrater slutat dansa efter dessa miljonärers pipa.

Mattsson pekas dock ut som boven och högerpartierna tiger förnöjsamt. Det var kanske det som var den politiska avsikten?

Anders Englesson

Köksbordspartiet.se