GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Monarkin är olaglig”

Den första januari i år blev barnkonventionen lag i Sverige, vilket bland annat innebär att religionsfriheten nu är lagstadgad för barn. Samtidigt har vi ett statsskick i landet som kallas monarki.
Kungahusets barn förvägras sina rättigheter, menar insändarskribenten.
Kungahusets barn förvägras sina rättigheter, menar insändarskribenten.
Foto: Hans Ranestål
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den gällande successionsordningen från 1810 åberopar ett beslut som togs på ”Uppsala möte 1593” där det beslöts att hovets medlemmar måste tillhöra den evangeliskt-lutherska kyrkan.

Sålunda omfattas inte kungahusets barn, så kallade prinsar och prinsessor, av barnkonventionen. Hur kan detta vara möjligt i dagens Sverige?

Kungahuset kostade 2018 skattebetalarna närmare 1,3 miljarder enligt en rapport från Republikanska föreningen. Är det värt denna kostnad för att upprätthålla ett system där landets statschef inte utses på ett demokratiskt sätt och vars barn förvägras sina rättigheter enligt barnkonventionen?

Anders Englesson

Köksbordspartiet

Läs mer