1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Musikugglans 5-klassare har ordet!

Sydöstran upplåter i dag insändarsidan till Musikugglans 5-klassare. Texterna är kortade för att få plats.

Alla appar ska vara gratis

Det finns vissa bra appar som tex är kunskapsrelaterade som blir tillgängliga för alla. Kanske undrar du hur det ska gå för alla företag som inte tjänar några pengar men då skulle det gå till såhär innan man laddar ner så ska föräldrarna skriva ner ett lösenord för inuti appen finns det saker att köpa. Det är också barn som inte vet att det kostar som får hem orimliga summor. Vill inte du att barn ska lära sig mer?

Mette

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Alla i skolan bör få åka skidor

Jag vill att skolan ska åka skidor i fjällen på vintern. Det tycker jag för att alla får mycket benstyrka så att man kan jobba hårdare på idrotten. I kursplanen i idrott står det att man ska ha idrott i olika miljöer. Om man bara är i en gympasal, friidrottsplan eller ute på skolan så är inte det så omväxlande. Åker man skidor på vintern så är det en omväxlande miljö.

Molly

Tuggummi i skolan

Jag vet att ni säger det kanske blir tuggummi under borden. Och jag har en lösning man kan ha en pappersrulle i klassrummet och när någon vill spotta ut det kan man bara fråga om en bit av pappret. En brittisk forskare har sagt att tuggummi gör så man koncentrerar sig bättre och han har också hittat att även minnet blir starkare. Om alla koncentrerar sig bättre kommer det bli arbetsro och alla kommer få bättre betyg och skolan får bättre rykte. Men tuggummi är som godis man kan köpa sockerfria tuggummi.

Smilla

Alla bör få välja mat själv

Jag är för egen lunch i skolan för att man får välja mat själv. Det leder till att man inte är hungrig så man kan koncentrera sig bättre, man får bättre betyg, skolan får bättre rykte så fler vill gå på skolan. Skolan behöver inte betala för kökspersonal och mat så pengarna man sparar för det kan man använda till att köpa skoldatorer till barnen så att de kan jobba även om de är sjuka eller bygga en egen idrottshall. Hur hade du känt om du inte gillade maten, så du behöver gå hungrig och illamående en hel dag?

Elliot C

Välja skolmat en gång i veckan!

Om man får välja mat i skolan, kan man äta sig mätt och det gör att man orkar med hela dagen. Nackdelen är att eleverna kanske väljer något som är dyrt för skolan. Men man får inte välja vad som helst, utan kockarna kommer att skriva en lista på vad som inte går att laga eller på vad som är för dyrt. När eleverna får vara med och bestämma känner de sig delaktiga i besluten.

Valeria

Fler snabbussar

Snabbussar minskar utsläpp, biltrafiken och det är bra för miljön. Om vi skaffar fler snabbussar så blir det mer kollektivtrafik.

Om det finns fler snabbussar så kan man t.ex. komma hem snabbare eller lägga sin tid på annat. Man kan även få mer tid för läxor och umgås med familjen.

Om bussarna är mindre ungefär som en sjukresebussar kan vara så kommer man använda hela.

Astrid

Mer idrott i skolan

Jag tycker att man ska ha mer idrott i skolan för att man mår bra och kan lättare sitta still på lektionerna, och att man blir fysiskt starkare. Jag själv mår väldigt bra av att idrotta och idrott gör mig mer taggad på att fortsätta därför älskar jag idrotten på skolan för att alla samarbetar och blir bättre vänner av att samarbeta på olika sätt på idrotten.

Linnea Nilsson

Skönare stolar i skolan

Skulle du vilja sitta på en hård trästol 6 timmar och 5 dagar i veckan som du inte hittar något bekvämt sätt att sitta på och gör så du får ont i ryggen?

Ingen tycker väl att det är särskilt skönt.

Jag tycker att skolan ska köpa in skönare stolar för att man inte får lika ont när man sitter på dem och det inte blir lika stökigt på lektionerna för man kan koncentrera sig bättre.

Katarina

Fler böcker på skolan!

Läsa är en viktig del av undervisningen och hjälper i nästan alla ämnen.

Om man läser blir man även bättre på stavning och får ett större ordförråd.

Jag förstår att er första tanke är att det kommer bli rätt dyrt men ska inte skolan göra eleven bättre på att läsa och om man fastnar för en bok eller serie så kan man nästan aldrig sluta läsa och lär sig helt utan att man ens tänker på det. Det blir både roligare för eleverna och lättare för läraren att få eleverna att börja läsa. Är inte det värt att satsa pengar på?

Kajsa

Egen mat i skolan

Jag tycker att vi ska få ha egen mat i skolan för att då vet man att det blir god mat och då blir det större chans att man blir mätt och då koncentrerar man sig mer i skolan och jag vet vad ni tänker om man tappar sin mat så har man ingen kvar men då kan man antingen ha med sig lite mer mat i en annan matlåda eller fråga om man kan få lite från sin kompis.

Meja

Ny skatepark

Jag tycker att det borde finnas en ny och bättre skatepark i stan.

Du kanske tänker att det redan finns en skatepark vid hamnen. Och ja, det finns. Men den är inte så stor och det finns inte så många ramper. Dessutom ligger den vid en parkering med bilar och husvagnar så man är oftast orolig att brädan antingen åker ner i vattnet eller på en bil.

Amelia

Ändra på skolan

Jag tycker att alla ska behandlas på samma sätt i skolan. Det hade varit enklare och jobba. Allt hade varit rättvist.

Lärare hade inte haft favoritbarn. Läraren ska va lika snälla mot alla. Dom ska prata med en snäll röst. hjälpa alla likadant. Dom ska ha samma glada blick mot alla. Omtänksamma.

Elliot Johannisson

Bättre simhall

Jag tycker att Karlskrona skulle behöva göra om simhallen för:

Andra kommuner som Karlshamn har en mycket bättre simhall än Karlskronas.

Duscharna finns det bara 4 st och det kan leda till trängsel i omklädningsrummet. (Nu under coronatider kan det sprida smittan). Skulle också vara bra att ha duschdraperi till varje dusch så att alla skulle vilja duscha.

Alba

Läs mer

Karlshamn

Besked om Kulturnatten

Så påverkar corona höstens stora kulturhändelse.

Olofström

Olofströmshus backar – stoppar gratisspel

”Vi vill absolut inte konkurrera ut föreningar”

Karlskrona

Få har hamstrat mat under coronaepidemin

Endast 22 procent har bunkrat upp med livsmedel under inledningen av coronakrisen.

Sport

Mixedguld för Cado och Arwedahl

Nådde även finalen i respektive singeklass

Karlshamn

Tar strid mot farliga växten

Steg för steg: så blir du av med jättelokan – lagkrav på att bekämpa växten.

Nyheter

Beskedet: Så blir framtiden för prideparaden

Karlskrona Pride undersöker möjligheten till båtparad