1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Några ord om kriminaliteten i det offentliga rummet

Alla de kriminella som nu, dag efter dag, vecka efter vecka, sprider skräck, terror och mord ikring sig, nu till och med på öppen gata - alla dessa som tar sig den oförblommerade rätten att inskränka medborgarnas frihet att trygga och säkra röra sig i det offentliga rummet – de har väl knappast poppat upp som svampar från ingenstans?
Bild efter den senaste dödsskjutningen i Malmö, i torsdags kväll.
Foto: Björn Lindgren/TT

En person som med berått mod mördar någon på öppen gata har med stor sannolikhet en mycket lång kriminell historia bakom sig och är med samma stora sannolikhet redan känd av flera olika myndigheter.

Om dessa kriminella tar sig själva den rätten över oss andra, låt då samhället mäta lika för lika och låt också myndigheterna inskränka dessa kriminellas rätt att fritt röra sig i det offentliga rummet!

Polismyndigheten agerar så gott den kan (?) så långt som åklagarmyndigheten tillåter den – med resultat att det kriminella parallellsamhället breder ut sig för varje dag. Alltså åligger det de folkvalda politikerna att agera! Och om det, som det sägs, saknas lagrum att lagsöka dessa personer så är det en fråga om politik, snarare än juridik och polisiära insatser, om vi ska få Sverige att sluta vara, liksom Vilda Västern, ett laglöst land.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det fanns mellan åren 1965 och 1981 en lag mot ”samhällsfarlig asocialitet”. Där stod bland annat detta:

”Om någon som fyllt 21 år för ett sådant asocialt liv att uppenbar fara föreligger för allmän ordning, säkerhet eller sedlighet, må länsstyrelsen besluta att han skall intagas i arbetshem.”

Uppenbarligen torde lagens skrivning behöva en uppdatering, men målet – mot samhällsfarlig asocialitet – är fortfarande giltigt.

Det är dags att återstifta denna lag och på detta vis låta alla samhällsbyggande instanser få fria händer att ta udden av kriminaliteten genom att strypa den i sin linda. Vi har som samhälle inte råd med att hålla oss med sådana politiskt korrekta begrepp och fenomen som ”kriminella gäng”, ”skjutningar”, ”sprängningar” och ”narkotikahandel på öppen gata”.

Politiker: Ge polisen och åklagarna redskap och medel att återupprätta Sverige som en rättsstat värd namnet. Den intill idioti hävdade tesen om att ”man är oskyldig tills motsatsen bevisats” har i detta laglösa land för länge sedan spelat ut sin roll och giltighet. Patetiskt i sammanhanget är det att höra hur ”grovt kriminella i Malmös undre värld fördömer mordet på den 31-åriga kvinnan”…

Varför finns det över huvud taget en undre värld i Malmö där grovt kriminella sitter och har åsikter?

Från min lilla vrå i det stora offentliga rummet säger jag till er politiker: Om man varje dag ser till att plocka undan skiten efter sig i sin vrå så är det lätt att hålla rent med ett minimum av arbetsinsats. Väntar man tills att det behövs en storrengöring av lägenheten börjar det kosta på. Och om man inte ser upp så kan det sluta i ett behov av totalsanering av hela fastigheten.

Herr O.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Bromölla

Lastbil körde av på E22 – bärgning pågår till ikväll

Begränsad framkomlighet under hela torsdagen.