GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: ”Naivt sagt om bilbränder av kommunalrådet i Olofström”

Ser och lyssnar på inslag i SVT Blekinge och Radio Blekinge idag på morgonen där kommunalrådet Morgan Bengtsson (s) resonerar kring bränderna i Olofström. Jag är född och uppvuxen i Olofström och blir upprörd.
Publicerad 20 juli 2021 • Uppdaterad 20 juli 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilbränder härjade i Olofström i våras. Emanuel Norén (L) reagerar på uttalanden av kommunalrådet Morgan Johansson (S) i Olofström om brändernas orsaker.
Bilbränder härjade i Olofström i våras. Emanuel Norén (L) reagerar på uttalanden av kommunalrådet Morgan Johansson (S) i Olofström om brändernas orsaker.
Foto: Gunnel Persson

Det är Anmärkningsvärt resonemang av ett kommunalråd. Han skyller alltså anlagda bränder på att ungdomarna saknar lokal. Nästan ursäktar beteendet med att det är samhällets fel som skapat tristess hos ungdomarna som i brist på fritidsgårdar var tvungna att elda lite.

Finns väl massor av samhällen utan fritidsgårdar men inte tusan leder det till att ungdomar eldar.

Självklart är tidiga förebyggande och främjande åtgärder från samhällets sida brottspreventivt men det finns ju inget i världen som rättfärdigar att anlägga bränder! Faktum är att forskning har visat att just fritidsgårdar i allmänhet hittills inte har haft en brottsförebyggande effekt.

Det vi behöver är närvarande föräldrar som visar engagemang i barnens skolarbete och fritid. Det är föräldrar som av olika orsaker är frånvarande och kanske inte heller har möjlighet att se till att deras barn engagerar sig i en organiserad fritid (till exempel betalar avgifter, skaffar utrustning eller på olika sätt aktivt deltar i de ungas fritidsaktiviteter) som leder till att dessa barn är hänvisade till en oorganiserad fritid tillsammans med jämnåriga kamrater.

I forskning är det belagt att ju fler barn i ett område som lever i familjer som brister i social kontroll, desto större är risken att dessa ägnar sig åt kriminalitet. Detta är en kriminologins mest tillämpade teorier, teorin om sociala band. Det är alltså föräldrars sociala kontroll som är grundläggande för att barn ska knyta an till det etablerade samhället, dess normer och värderingar.

Visst kan vi göra mycket för att vända utvecklingen men det är illusion att tro att samhället kan lösa alla problem. Varje individ bär ansvar för sina egna handlingar. Att vifta bort det med att skylla på någon annan, på att det skulle bero på avsaknad av fritidsgårdar är för mig ganska provocerande och naivt.

Emanuel Norèn

Olofströmare i själ och hjärta