1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Näraktut i Karlshamn blir problem

En dygnetruntöppen primärvårdsmottagning ska öppna i Karlshamn med det klatschiga namnet Närakut. En politiskt viktig gest som tyvärr medför stora negativa konsekvenser för Blekingebornas hälsa.

Vårdcentralerna i västra Blekinge dras med dålig tillgänglighet på grund av personalbrist. Närakuten ska enligt beslutet bemannas med befintlig personal och resurser från vårdcentralerna, inte bara dagtid utan dygnet runt. Det betyder att de vårdcentraler som redan idag har svårt att bemanna den egna mottagningen kontorstid nu också måste bemanna Närakuten - dygnet runt!

Flera läkare och sjuksköterskor som skulle kunnat vara tillgängliga på vårdcentralen kommer tvingas att istället tjänstgöra på Närakuten. Varför är det då ett problem att man får gå till Närakuten istället för sin vårdcentral då? Jo, på Närakuten kan du inte söka om du är akut eller livshotande sjuk, de resurserna eller kompetensen finns inte på plats.

Du kan inte söka om du behöver utredning eller uppföljning - då får du gå till din vårdcentral. Det är fortfarande en primärvårdsmottagning, och som med all primärvård finns det inga medicinska konsekvenser av att vänta till dagen efter, så de ökade öppettiderna är en ren service utan medicinsk betydelse. Det som däremot har medicinsk betydelse är den försämrade tillgänglighet på vårdcentralerna som Närakuten medför, så att de med svåra eller flera kroniska sjukdomar inte får vård i tid. Det medför onödigt lidande, onödiga sjukhusinläggningar, och i värsta fall tidigarelagd död.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Så vad kan du som medborgare göra? Det är enkelt – arbetar du i vården kan du vägra att arbeta på Närakuten, och om du är patient kan du försöka undvika att söka vård där och istället använda nätläkare om vårdcentralen är stängd.

Nätläkarbesöket kommer förvisso belasta din vårdcentral ekonomiskt, men bespara personalresurser. Efter några månader med tumrullande läkare och sköterskor kommer de bli tvungna att stänga ner Närakuten igen, och personalen kan gå hem till sina vårdcentraler och jobba med dem som behöver dem mest - de äldre och multisjuka.

Markus Bäckman

Allmänläkare

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Ronneby

Street race lockade 100-tal fordon

När polisen kom till platsen var majoriteten borta.

Karlshamn

10 år sedan branden på Eriksberg

”Idag har vi glädjen att vattna av annan anledning”.