GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: ”Närakuten en risk för patienterna”

Vår insändare om närakuten har väckt reaktioner som styrelsen för Distriktsläkarföreningen vill bemöta.
Publicerad 30 juli 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En reaktion har varit att det är svårt att komma framtill vårdcentralen på telefon trots upprepade försök och att närakuten skulle vara en lösning på det problemet. Vi delar bilden att det många gånger är svårt att komma fram. Det kan gälla både telefontillgänglighet, läkarbesök, tid hos fysioterapeut eller kurator. Självklart väcker det irritation hos invånarna. Varför är det då så svårt att komma fram?

Jo, för att primärvården är underdimensionerad i förhållande till befolkningens behov och därför inte klarar sitt uppdrag. Närakuten ser vi dock inte som den bästa lösningen på det problemet.

Som specialister i allmänmedicin (distriktsläkare) arbetar vi på vårdcentralerna runt om i Blekinge. Vi har valt att specialisera oss på bredden vilket innebär att vi sorterar bland olika symtom, behandlar ett brett spektrum av sjukdomar, hänvisar vidare när det behövs och är spindeln i nätet i ett komplext vårdsystem. Vi tar hand om många patienter med kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtsvikt och KOL .

I primärvården upptäcks årligen ett stort antal fall av cancer som skickas vidare. Vi utför hembesök hos svårt sjuka äldre i det egna hemmet och på vårdboenden och vi möter nyblivna föräldrar och deras barn på barnavårdscentralen.

Det som lockade oss att bli specialister i allmänmedicin var att få möjlighet att lära känna våra patienter då samma person söker oss för olika symtom och besvär genom livet. Vi är många som inget hellre vill än att kunna ställa upp för våra patienter, det vill säga er alla, att lära känna er och kunna möta era behov.

Att uppfylla dessa ambitioner, som var det som lockade oss in i yrket, har blivit allt svårare år för år. Närakuten är tyvärr ytterligare ett exempel på ett missriktat och i vårt tycke felaktigt projekt. Närakuten är inte på något sätt en akutmottagning, något som Opinion väst verkar tro i sitt inlägg den 29/7.

Det är inte en akutmottagning varken vad det gäller personalens kompetens eller utrustning och det är heller inte någon förstärkning av primärvården. Snarare riskerar närakuten att ta resurser från det dagliga ovan beskrivna arbetet på vårdcentralerna, då det är distriktsläkare som ska arbeta på närakuten. Det minskar tillgängligheten på vårdcentralerna ytterligare och som vi påpekade i vår första insändare fattas det många specialister i allmänmedicin och särskilt i just västra Blekinge.

Närakuten ser vi snarare som en risk för patientsäkerheten i form av fördröjningar av viktig vård, om svårt sjuka individer luras att söka dit när de egentligen ska direkt till akutmottagningen i Karlskrona. Opinion Västs nämner trafikolyckor som är just ett sådant tillstånd som ska till akuten i Karlskrona och det gäller också det svårt sjuka barnet.

Vi är övertygade om att en välfungerande primärvård på ett bättre sätt dagtid skulle kunna ta hand det som man nu tänker hänvisa till närakuten nattetid.

Vi är också övertygade om att en välfungerande primärvård skulle minska hälso- och sjukvårdens totala kostnader, minska behovet av vårdplatser och antalet akutbesök på sjukhus samt kanske viktigast av allt: öka tryggheten och välbefinnandet hos Blekinges invånare. Flera statliga rapporter stödjer våra tankar och tyvärr ser vi inte att närakuten är ett steg framåt utan frågan kvarstår - vilket problem ska närakuten egentligen lösa?

Styrelsen för Distriktsläkarföreningen i Blekinge