GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Närakuten löser inte problem inom sjukvården

Den 24 juni 2020 fattade Hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om att öppna en närakutmottagning dygnet runt i Karlshamn. Närakuten ska rikta sig till personer som är så lindrigt sjuka att de inte behöver åka till akutmottagningen i Karlskrona. Vilket problem vill politikerna lösa med detta beslut och till vilket pris?
Publicerad 19 juli 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En bra bemannad primärvård är viktigare än närakuten, skriver Distriktsläkarföreningen.
En bra bemannad primärvård är viktigare än närakuten, skriver Distriktsläkarföreningen.Foto: Lena Ehring

I hälso- och sjukvårdslagen som är en grundpelare för sjukvården finns det prioriteringsprinciper. Vi förutsätter att regionens politiker är väl förtrogna med dessa. Principerna säger att resurserna bör satsas på områden där behoven är störst och i val mellan åtgärder bör man välja dem som har en rimlig relation mellan kostnad och effekt mätt i hälso- och livskvalitet.

I underlaget till beslutet om närakuten har man beräknat den årliga driften till cirka 10 miljoner kronor och man tänker sig också en ombyggnad av akutmottagningen i Karlshamn till en kostnad av 40 miljoner kronor. Detta i ett läge när politikerna gett regionen ett uppdrag att ta fram besparingsförslag på 400 miljoner kronor utöver redan beslutade besparingar.

Vidare i underlaget står det att man vill säkra vården för äldre och komplext sjuka och att fast vårdkontakt till ett team på vårdcentralen bedöms som nödvändigt. Redan idag har primärvården svårt att leva upp till dessa mål. En av orsakerna är att det fattas fast anställda specialister i allmänmedicin (distriktsläkare) på många vårdcentraler i länet, inte minst i den västra länsdelen. Denna brist innebär att äldre och komplext sjuka liksom flera andra patientgrupper har svårt att få kontinuitet i sin vård. Kontinuitet är viktigt både för patientens trygghet och för kvaliteten på vården. Att vara listad till ett team på vårdcentralen utan läkare tror vi inte att patienterna förväntar sig, och vi som distriktsläkare vill gärna ta detta ansvar om förutsättningarna ges.

Regionpolitikerna borde fråga sig varför basen i sjukvården, det vill säga primärvården, har så många vakanser på läkarsidan och vad man kan göra för att ändra på detta. Närakuten löser inte det problemet som vissa tycks tro. En bra bemannad primärvård med tillräckliga ekonomiska förutsättningar kan ta hand om äldre och komplext sjuka med kontinuitet och kvalitet och på så vis bidra till att minska regionens kostnader för dyrare sjukhusvård.

Styrelsen för Distriktsläkarföreningen i Blekinge