Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: ”Nationell adoption av barn måste underlättas”

I slutet av januari hittades en treårig flicka död i en lägenhet i Norrköping. Mot socialnämndens och förvaltningsrättens avslag så beslutade kammarrätten att flickan skulle flyttas från familjehemmet till den biologiska mamman.
Publicerad 10 februari 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Man måste se till barnens trygghet i första hand, inte till de biologiska föräldrarnas, skriver Ronny Karlsson.
Man måste se till barnens trygghet i första hand, inte till de biologiska föräldrarnas, skriver Ronny Karlsson.Foto: Shutterstock

Skälen för såväl socialtjänst som förvaltningsrätt var tungt vägande. Bland annat vägrade de biologiska föräldrarna att drogtesta sig. Tyvärr är inte den tragiska händelsen unik. Barns trygghet har i många fall fått ge vika för föräldramakten. Det är hög tid att ändra regelsystemet. Inte minst med tanke på att barnkonventionen har implementerats i svensk lagstiftning.

Det är därför glädjande att moderatledaren Ulf Kristersson har aktualiserat frågan och menar att nationell adoption borde underlättas. Han skriver i ett Facebookinlägg att ”Barnens rätt till trygghet och permanent uppväxt måste väga tyngre än föräldrarnas vilja att få tillbaka sina barn”. En slutsats som rimligen borde omfattas av samtliga partier.

Annons

Ett beslut om omhändertagande av ett barn förutsätter svåra missförhållanden för barnet i relationen till sina biologiska föräldrar. Dessa beslut är grundligt utredda och när ett beslut väl är fattat så är situationen i regel mycket prekär för barnet. När barnet placeras i familjehem skapas efterhand vanligen nära och trygga relationer mellan barn och familjehemsföräldrarna. Dessa önskar i många fall att få adoptera barnet efter socialtjänstens bedömning att de biologiska föräldrarnas förutsättningar för framtida föräldraansvar är små. Men nästan alltid avvisas familjehemsföräldrarnas önskemål om adoption. Som Ulf Kristersson fastslår så förekommer nästan inga nationella adoptioner i Sverige idag.

En översyn av socialtjänstlagen och LVU (lag om vård av unga) borde alla partier kunna enas om. Även om barnkonventionen förespråkar att alla beslut ska ses till barnets bästa så bör förtydliganden i såväl socialtjänstlag som LVU ske. Att ge ökade möjligheter för familjehemsföräldrar att adoptera tillgodoser barnens trygghet och harmoniska utveckling. Det gör det också lättare att rekrytera familjehemsföräldrar och även för dessa kan möjligheten till adoption ge ökad livskvalitet.

Ronny Karlsson

Trummenäs

Annons
Annons
Annons
Annons