Ofattbar nonchalans i Karlshamn

Insändare Artikeln publicerades
Det finns bara en utomstående hyresgäst, förutom biblioteket, i det nya bygget på Östra piren, enligt Bengt Olof Dike.
Foto: Johan Hultgren
Det finns bara en utomstående hyresgäst, förutom biblioteket, i det nya bygget på Östra piren, enligt Bengt Olof Dike.

Har inte beslutsfattarna i Karlshamn lärt sig vad plus och minus i matematiken står för? Eller vad som skiljer röda siffror från blåa?

Vänner av normal ordning – och det är ju nästan alla kommuninvånare – ställer naturligtvis den frågan, när de ser lättsinnighetens ekonomiska utsvävningar i dyra och ”visionära” projekt, som redan har dragits igång eller är planerade att starta.

Trehundramiljonersbyggnaden på Östra Pirens västra sida, som effektivt stänger utsikten mot Kastellet och hamninloppet, har endast en utomstående hyresgäst inbokad, utöver – meddelades det häromdagen – det kommunfinansierade stadsbiblioteket, vars hyresbetalningar alltså innebär rundgång av pengar. Stora markköp har gjorts utan konkreta planer på vad marken skall användas till. Någon kö av företag, som önskar etablera sig i vår annars vackra och utåt sett tilltalande kommun, står veterligt inte i kö och ropar ivrigt efter etableringsområden.

Men det bekymrar inte makthavarna, som har fått för sig att Karlshamn inom överskådlig tid skall ha 50.000 invånare och sjuda av liv och därmed snart vara i kapp Karlskronas motsvarande siffra. Företrädare för den överdimensionerade politikerskaran. vilkas väl tilltagna arvoden står i omvänd proportion till deras förmåga att klokt och ansvarsfullt förvalta andras pengar, lägger med jämna mellanrum ut texten om sin egen och Karlshamns förträfflighet.

Under tiden blir kommunkassan allt mindre.

I Mörrum byggs en ny ishall, en rad andra projekt är på gång som ytterligare gröper ur denna kassa. 25 miljoner är avsatt i investeringsbudgeten till en ny, totalt överflödig återvinningsanläggning i Munkahus, där kommunen nyligen fick tillstånd av länsstyrelsen att fälla annars skyddsvärda träd för ändamålet.

Bygget måste karakteriseras som en ren provokation mot återhållsamhet och sunt ekonomiskt förnuft, då en utökning av nuvarande anläggning i Tubbaryd för kanske en spottstyver av nämnda summa, passar som hand i handske. Makthavarnas hittills visade ovilja att stoppa Munkahusprojektet och omdisponera avsatta medel till exempelvis åldringsvården och skolsektorn, är häpnadsväckande.

Detta särskilt som återvinningsföretaget VMAB – som skall hyra den nya anläggningen – sedan länge lever med näsan precis över vattnet och för drygt ett halvår sedan fick hela 18 miljoner (hälften från Karlshamn) i aktieägartillskott och därefter fått svidande kritik i en rapport från lekmannarevisorerna.

Denna VMAB-verklighet är tidigare kommunalrådets, Sven-Åke Svensson S i Karlshamn arv till kommunens skattebetalare, vilka genom den nya, totalt obehövliga anläggningen, kommer att få ännu högre soptaxor.

Men ingen verklighet, inga skyhöga röda siffror och inte ens ett minimum av ekonomiskt förnuft hindrar tydligen Svenssons efterträdare på kommunalrådsposten och dennes eftersägare från att säga stopp. Deras nonchalans är ofattbar.

Bengt Olof Dike

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.