Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Onödigt lång tid för kommundirektör i Ronneby

Nu är det snart bara ett år kvar till valet. När kommunfullmäktige sammanträder nästa gång är det mindre än ett år till valdagen.Så nära inpå ett val bör man inte fatta viktiga beslut, menar Peter Bowin (V) i ett inlägg. Det finns anledning att hålla med, vad gäller beslut som är av långsiktig natur.
Publicerad 12 juli 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sune Håkansson (RP) håller med Peter Bowin (V) om tillsättningen av ny kommundirektör.
Sune Håkansson (RP) håller med Peter Bowin (V) om tillsättningen av ny kommundirektör.Foto: Mattias Mattisson

Beslut där det finns fullständig enighet kan också undantas. Det är förvisso inte lätt att nu förutse valresultatet. I slutändan kan tiondelar av en procent avgöra var makten hamnar. Spärren för småpartier ligger vid två procent av röstetalet, fyra partier kan vara i farozonen.

Peter Bowin (V) påminner om att Ronneby får en ny kommundirektör. Det hela började med att en kommundirektör köptes ut. ”Det behövs en ny typ av ledarskap”, så sades, kringsvid. Därefter anställdes den tjänsteman, som nära nog hade längst anställningstid i kommunen. Något nytt har det heller inte synts till.

Annons

Allt har gått sin gilla gång, delvis som en följd av pandemin. Nu anställs en ny kommundirektör, på tre år. En onödigt lång tid, menar jag. Efter valet torde det behöva hända en del nya saker.Formellt tas en del viktiga beslut redan före valet. I praktiken kan en del beslut behöva korrigeras efter valet.

Bland de viktiga besluten kan nämnas:

A.Bostadsförsörjningsprogrammet. Skall kommunen följa Scb:s prognos, dvs. räkna med en befolkningsminskning? Prognosen torde styra byggandet. I närtid blir det relativt många bostäder inflyttningsbara, de flesta i centralorten. Följden kan bli en avfolkning i skogsbygden. Tendenserna syns redan.

B.Går det att sänka kostnaderna? Kringsvid 50 miljoner kronor per år är målet. Då skall det sparas rejält inom skolan, som idag har rejäla problem med att nå önskade resultat. Betygen är inte de bästa. Inom äldreomsorgen är förvisso kostnaderna onödigt höga. Några dussin lediga lägenheter i det kommunala beståndet ger onödiga kostnader.

Alliansledningen talar med kluvna tungor. En del avdelningar skall stängas, samtidigt som nybyggen planeras. Attendo bidrar till osäkerheten. Företaget har lyckats utomordentligt bra med att få platserna belagda på Kilen. Inom någon månad är där fullt. Vad gör man då? Expanderar, säger en källa. Trygghetsboende är en omtyckt boendeform. Där synes Alliansen snarast vilja avveckla. Aktivitetssamordnarna kan komma att rationaliseras bort.I Eringsboda har man sagt upp ”gemensamhetslokalerna” från och med 2024. Ingår matsalen frågas?

C.Har vi råd med ett museum? Ja, om andra betalar, är det vanliga svaret. Vilken egen insats har vi råd med?d.Ungdomarna vill ha en motorbana. Har vi råd?e.Går det att spara inom den politiska verksamheten? Idag är antalet i ledamöter i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott högt.

D.Hur invandrarfientlig skall kommunen vara? Svaret kan påverka befolkningsutvecklingen. Listan kan göras mycket längre. I slutändan kan frågan bli: Skall vi höja skatten, eller skall vi sänka standarden? Svaren på frågorna kan bli beroende av valutgången. Jag ser huvudalternativen som:

a.Konstellationen M+Sd plus något litet parti, med Sd som klart störst och därmed på kommunalrådsplatsen.

b.En konstellation med S i ledningen.Påpekas att någon skribent har antytt att nästa val inte kommer att handla så mycket om vad man vill göra. I stället blir frågeställningen: Vad skall vi inte göra?

Sune Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons