1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Överge inte de våldsutsatta kvinnorna

När fler länder isolerar sina medborgare i hemmet, för att minska spridningstakten av coronaviruset, vittnar kvinnojourer och kvinnorättsorganisationer om att våldet mot kvinnor ökar. Därför får vi inte glömma bort denna grupp då nödvändiga åtgärder för att stoppa smittspridningen sätts in.
Publicerad 4 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att kvinnor och barn som lever i en våldsam relation, är instängda i hemmet tillsammans med förövaren, utgör givetvis en stor risk. Därutöver försvinner de andrum som vanligtvis finns att tillgå i form av konserter, idrottsevenemang eller andra fritidsaktiviteter.

Äldre och sjuka utgör riskgrupper för coronaviruset, men även våldsutsatta kvinnor och barn riskerar att fara illa till följd av samhällets åtgärder för att stoppa spridningen. I Kina, USA och stora delar av Europa vittnar nu kvinnorättsorganisationer om en ökning av våld i nära relationer i spåren av spridningen av covid-19.

Men just nu behöver vi alla hjälpas åt för att akut bryta utvecklingen:

• Vad du kan göra: Om du är hemma och hör ljud, bråk och skrik som gör dig orolig, kontakta polisen. Om du känner oro för barn, kontakta socialtjänsten i din kommun. Kvinnofridslinjen finns öppen dygnet runt med telefonnummer: 020–505050. På roks.se och unizon.se kan du hitta en kvinnojour nära dig.

• Vad kommuner och andra samhällsaktörer måste göra: Håll stödinsatser och viktiga samhällsfunktioner öppna. Kvinnojourer som bedriver öppenvårdsverksamhet och mötesplatser bör hitta former för att fortsätta stötta utsatta kvinnor och erbjuda alternativ till isolering.

• Prioritera stöd till kvinnojourer: Skänk en gåva till din lokala kvinnojour. I de statliga stödpaketen till näringslivet bör en riktad satsning för arbetet mot våld i nära relationer inkluderas.

Att stoppa virusspridningen måste ha högsta prioritet, men vi ska inte glömma bort de kvinnor och barn som riskerar att hamna i kläm. I kristider behöver vi hålla ihop.

Josefin Malmqvist (M)

Riksdagsledamot och ordförande Moderatkvinnorna

Emina Cejvan (M)

Länskvinnoordförande Moderatkvinnorna i Blekinge län

Anders NilssonSkicka e-post