1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

På Hasslö finns inga flyttbara kollin

Öppet brev till Äldrenämnden. På ert senaste möte var framtiden för serviceboendet Björkhaga på Hasslö uppe till behandling. Förslaget från tjänstemännen var att påbörja processen att omvandla Björkhaga från ett omsorgsboende till ett trygghetsboende.
Hasslöborna tar strid för serviceboendet Björkhaga.
Foto: maths olsson

Trygghetsboenden har ingen omsorgspersonal utan endast en så kallad trygghetsvärd på deltid. Tanken bakom förslaget är äldrenämndens långsiktiga plan att tömma landsbygden på omsorgstagare och centralisera in dem till centralorterna. En logisk ekonomisk och rationell inriktning för politiker som betraktar äldre som kollin vilka bör placeras på kostnadseffektivaste ställen. Som tur var blev det inget beslut om omvandling av Björkhaga till ett trygghetsboende på det mötet. Men det var endast för att det inte fanns tillräckligt med platser i Nättraby. Inte för att ni inte vill förflytta våra äldre bybor dit. Att ni vill tömma landsbygden på omsorgstagare visas tydligt av ert beslut på mötet att stänga omsorgsboende i Fridlevstad och förflytta de gamla in till Rödeby.

Vi Hasslöbor vill upplysa er om att vi aldrig kommer att betrakta våra grannar, vänner och släkt som flyttbara kollin. För oss är de nära och kära som vi vill kunna umgås med dagligen. Även i livets slutskede.

Det är dags för politikerna i äldrenämnden och kommunfullmäktige att ompröva sin långsiktiga inriktning på äldrevården. En inriktning som är centralortsutformad och inte tar hänsyn de olika förutsättningar som finns på de olika orterna i kommunen. Skall vi ha god och human äldrevård måste vården anpassas till de olika förutsättningarna som råder på olika orter i kommunen. Inte tvärtom.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Stordrift i äldrevården kan möjligen fungera i centralorterna men gör det definitivt inte i de mindre samhällena. Vad de mindre orterna behöver är en äldreomsorg som samverkar över organisationsgränserna, inte stordrift inom organisationsgränserna. Vi föreslår en äldreomsorg som samordnar omsorgsboende med trygghetsboende och hemtjänst under en lokal äldreomsorgsledning. Något som skulle ge samordningsvinster, vara kostnadseffektivt och inte minst humant.

Vi uppmanar er att tänka om, tänka nytt. För vi lovar er att försöker ni lägga ner Björkhaga så kommer vi att ta på oss de gula västarna.

Undertecknat av 600 personer på Hasslönätet

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.