1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Palmolja ska undvikas

Det är verkligen si och så med hållbarheten i Blekinge 2020. Palmolja vet alla som hört något om miljö ska undvikas av den enkla anledningen att regnskogar röjs för att ge plats åt palmoljeplantager.

Således är palmoljeindustrin inte hållbar på något sätt även om det finns kosmetisk certifierad palmolja. Industrin stoltserar med miljömärkningar och falska garantier men satellitbilder visar att regnskogen i områden där oljan produceras hela tiden fortsätter att avverkas. Bara ca 50 procent av oljan kan spåras och därmed har man ingen som helst insikt i var den övriga oljan har producerats.

AAK i Karlshamn som ägs av Sveriges näst rikaste familj handlar med palmolja och har blivit rika på klimatets och artmångfaldens bekostnad. Inget ovanligt då människan som art utarmar jorden hela tiden i takt med att vi konsumerar och blir fler. Oavsett vilka som styr ett land politiskt så har vi ansvar för hållbarhet och miljö.

Trenden att allt fler ungdomar, även i städer, har mopedbilar och A-traktorer är inte heller speciellt miljövänlig. Jag undrar om det över huvud taget finns inslag i förskolor, skolor och hemmen att lära barn och ungdomar att bli medvetna om miljö och utsläpp...

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Rökare ska också skämmas lite grann då det inte enbart är sin egen hälsa de äventyrar utan tobaken är mycket miljöskadlig. I fimpar finns över 7 000 skadliga ämnen som läcker ut i grundvatten och vår miljö.

Enligt Uppsala Nya Tidning, den 21/1 2019, orsakar rökning årligen förlusten av 200 000 hektar skog vilket är ca 1.7 procent av den totala avskogningen. Den naturskog och de arter som går förlorade är oåterkalleliga, tyvärr. Medvetenheten verkar inte ökat de senaste åren utan attityden tycks allt mer vara, strunt samma, jag bryr mig inte. Egon ska växa...

Förhoppningsvis kan coronakrisen leda till att allt fler människor söker sig ut i naturen och på så vis blir mer intresserade av allas gemensamma ansvar oavsett vilket parti vi röstar på. Vi måste enas i att jobba för det goda och ta hand om planeten Jorden. Den är vårt hem.

Nettie Å

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Ronneby

Street race lockade 100-tal fordon

När polisen kom till platsen var majoriteten borta.

Karlshamn

10 år sedan branden på Eriksberg

”Idag har vi glädjen att vattna av annan anledning”.