Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Patetiska förslag från Socialdemokraterna

Den 11 november publicerade BLT och Sydöstran en patetisk löfteskatalog från Socialdemokraternas gruppledare i regionen, Christina Mattisson.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De ”historiska resurser”, som regeringen har tillskjutit välfärden, skall i sin helhet gå till sjukvården, basunerar hon och lovar trettio miljoner till vårdcentralerna, icke namngivna belopp till den uppskjutna vården, till fler mobila lösningar och digitala tjänster, tidiga insatser för barns och ungas psykiska hälsa samt en vilja att kraftigt minska beroendet av hyrläkare. Därför skall ”en stor satsning” göras på regionens egen personal. Oklart dock vilken.

Några av löftena men långtifrån alla. Ty nu krävs, enligt regionrådet, ”kraftfulla åtgärder” inom sjukvården i vårt län. Ett särskilt viktigt område är då att öka ”tillgängligheten”.

Detta får vi oss till livs från hennes parti, som genom åren med övertydlighet har minskat just tillgängligheten, starkt försämrat sjukvården i hela västra Blekinge genom det dokumenterade löftessveket att behålla den tidigare dygnsöppna akutmottagningen i Karlshamn, senare nattstängd och därefter helt stäng.

Artikeln i BLT interfolieras av ett foto, där Socialdemokraternas tidigare länsordförande, Jan Björkman, sitter bredvid artikelförfattaren Mattisson. Han var en av dem som svek löftet och drastiskt försämrade tillgängligheten under de tidigare mandatperioderna. Vårdcentralen i hans egen födelseort, Kyrkhult, försvann också under S-styret. Och hur många gånger har vi inte hört detta styres ledande företrädare kritisera de stora utgifterna för hyrläkarna utan att konkret ha gjort något åt dem?

När sedan den borgerliga kvartetten sent omsider kom till skott gällande återöppnandet av akuten i Karlshamn, fick de genast Christina Mattisson och hennes parti emot sig – dvs. emot ökad sjukvårdstillgänglighet där. Tidigare sjukvårdslandstingsrådet, kommunalrådet Per-Ola Mattsson, stämde tydligt in i missnöjets S-kör över den nya akuten.

Att hans egna kommuninvånare inte är värda den, sänder ju den odiskutabla signalen att också Christina Mattssons många löften om exempelvis den viktiga tillgängliga saknar trovärdighet och förankring i den förra regimens politik.

Vad har för övrigt hennes parti hittills gjort för personalen på ”sjukvårdsgolvet”, den som inte minst i coronatider får dra ett orimligt tungt lass? Och vilka förslag till besparingar i administrationen har partiet presenterat och genomfört? Känt är däremot att tidigare S-beslutade besparingar helt har drabbat sjukvården.

Så rannsaka den egna politiken under gångna mandatperioder, tona ned löftena om en bättre och ljusare sjukvårdsframtid i Blekinge med Socialdemokraterna åter vid rodret, Christina Mattisson! Verklighetens handlingar talar ett motsatt språk. Det är på tiden att partiet äntligen lär sig detta språk!

Opinion Västblekinge

Läs mer