GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Plantera massor av träd för att rädda klimatet

Vi vill ju alla överlämna en fin värld och ett härligt land till våra barn och barnbarn. Vi vill att de ska få ett klimat som de kan hantera. Men vi handlar på ett sätt som leder till motsatsen.
Publicerad 27 februari 2018

Så här ligger det till. Det är koldioxidhalten i atmosfären som är avgörande. Den är för hög, och måste sänkas. Från dagens 400 ppm till 350 ppm. Och det målet måste vara uppnått absolut senast år 2100.

Då är det tyvärr så att alla koldioxidutsläpp efter år 2015 måste bindas (städas bort ur atmosfären) igen – av världens alla barn och barnbarn. Annars riskerar de att få en skenande klimatförändring, alltså en uppvärmning som ingen kan stoppa.

Men CO2-halten i atmosfären sjunker inte ens, den stiger varje år, därför att världens vuxna generation envisas med att använda fossila bränslen, biobränslen, sopförbränning, svedjebruk – ja alla möjliga sorters förbränning.

Och alla bränslen (utom biogas) orsakar utsläpp av CO2, vilket ytterligare höjer koldioxidhalten i atmosfären.Det finns två sätt att ändra på detta och båda måste användas maximalt.

– Skär ner de globala utsläppen av koldioxid med mer än 50 %, för då minskar halten i atmosfären.

– Plantera massor av träd och låt dem växa på ett optimalt sätt, för då binder träden en hel del CO2.

Genom målinriktad politik som stimulerar dessa två angreppssätt kan målet 350 ppm fortfarande uppnås i tid för att rädda vår planet. Men det krävs full satsning! Att övergå till biobränslen är alltså ingen lösning, och flyg kan aldrig bli hållbart.

Detta är jobbigt att acceptera, men man kan inte förhandla med naturen. Skog och mark måste nu användas till att binda så mycket CO2 som någonsin är möjligt. En årligen stigande flygskatt, där statens hela intäkt från denna avgift varje månad delas ut i lika stora delar till alla vuxna medborgare, skulle däremot minska flygandet och dess utsläpp.

Vi har slarvat bort alldeles för mycket tid på att inte göra något alls. Låt oss nu äntligen inse allvaret och verkligen ta tag i klimatfrågan som om kriget var över oss, medan det ännu är möjligt.

Lars Almström, Klimatsvaret - CCL Sverige, Näsum