unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Politik handlar om att verkställa

Vi är glada över att ”Opinion väst” tillskriver oss socialdemokrater sådan betydelse att man i sina insändare kräver mer av oss än av de borgerliga partierna, trots att vi är i opposition.
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sedan valet 2018 är det ju de borgerliga partierna som styr Region Blekinge, ofta med stöd av Sverigedemokraterna, och därmed ansvariga för hur regionen leds. Det innebär att de är huvudansvariga för resultaten och även för uteblivna resultat. Många av dem är inte så upplyftande.

Hälso- och sjukvårdens underskott har vuxit under alliansstyret och prognosen för i år är ett underskott på hela 220 miljoner kronor. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har dock beslutat om kraftiga tillskott till regioner och kommuner, i Region Blekinges fall handlar det om ett tillskott på 166 miljoner kronor. Vi socialdemokrater kommer att kräva att pengarna används till att förstärka hälso- och sjukvården, inte minst när det gäller behovet av bättre tillgänglighet.

Inte heller när det gäller hyrpersonal går det så bra. För ett par år sedan var Blekinge bäst i Sverige på att minska beroendet av hyrpersonal. I början av oktober kom en nationell rapport som visar att Blekinge numera är sämst i landet.

Det är inte bara en förklaring till det stora underskottet, när det är mycket hyrpersonal i verksamheten går det ut över möjligheten till kontinuitet. De flesta är överens om beroende av hyrpersonal går ut över kvaliteten i hälso- och sjukvården och den vård som patienterna får.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

”Opinion väst” vill minska antalet anställda som arbetar med administrativa uppgifter. I takt med ökad digitalisering tror vi också att det är möjligt. Det får dock inte göras så att sjukvårdsutbildad personal får ta över administrativa uppgifter och får mindre tid till mötet med patienter. Administrationen måste organiseras för att underlätta för exempelvis sjuksköterskor och läkare.

Regionfullmäktige har beslutat att minska administrationen, men inom hälso- och sjukvården har antalet anställda som arbetar med administration ökat under 2020.

Politik handlar inte bara om att fatta beslut, det handlar också om att se till att besluten också verkställs. Det är något som de borgerliga partierna inte klarar av och som ”Opinion väst” skulle kunna fokusera mera på.

Christina Mattisson (S)

Regionråd i opposition

Markus Alexandersson (S)

2:e vice ordförande, Hälso- och sjukvårdsnämnden