Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Posten ska fungera i hela landet

Genom hundratals år har Sveriges brevbärare troget levererat post och paket till alla, verkligen alla, vare sig adressen varit i en fjällby utanför Gällivare, ett hyreshus i Sundsvall eller en stuga i Hagfors. Nu kan det hända att folk på landsbygden själva får ta bilen och köra långa avstånd för att hämta sin post. Det har nog inte gått någon förbi att PostNords brevhanteringsdel kommer att hamna i kris om inte åtgärder görs.
Publicerad 15 februari 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

PostNord har visserligen fortfarande ett samhällsuppdrag och en lagstadgad skyldighet att dela ut post till alla hushåll i hela landet - men utan att få något statligt stöd. Avregleringsexperimentet där privata aktörer inte har denna skyldighet utan kan plocka russinen ur kakan och enbart etablera sig där det går att göra en vinst, oftast i storstäderna, har gått för långt. PostNord måste publicera sina priser och ha en total pristransparens, vilket gör att privata konkurrenter kan lägga sina anbud precis under och ta lukrativa marknadsandelar som delvis kunde ha finansierat PostNords samhällsuppdrag. Inte heller får PostNord föra över vinster från paketdelen till brevförsändelsedelen. Den servicenivå vi medborgare förväntar oss och kräver stämmer inte överens med finansieringen. Det riskerar att slå hårt mot dem som är beroende av postservicen och inte minst mot landsbygdens behov. De större städerna lär, som alltid, klara sig.

Att Maud Olofsson (c) lät sig luras av danskarna och såg till att det svenska postföretaget slogs ihop med det danska hjälper knappast upp situationen. Ingen hänsyn har tagits till skillnaden mellan å ena sidan dansk slätmark och korta avstånd, å andra sidan de milsvida skogarna och långa avstånden i Sverige. Sverige har i och med hopslagningen inte full kontroll över sin postverksamhet. Vi förutsätter att regeringen i sin postlagsutredning också utreder hur en separation ska göras på ett bra och organiserat sätt. Det i sig kommer inte att lösa alla problem, men det skulle ge oss bättre kontroll och möjligheter.

Annons

Vårt sätt att kommunicera är under snabb förändring. Mycket görs över internet och det är möjligt att brevförsändelser inte kommer att behövas i framtiden. Men där är vi definitivt inte än och det kommer sannolikt att dröja. Bredbandsutbyggnaden har avstannat när den når ställen i landet där det inte finns en vinst att göra för de privata bolagen. Alla kan inte använda digitala tjänster. Dessutom fyller postservicen i många delar av landet även andra funktioner än att bara dela ut brev.

Det är dags för oss alla att börja diskutera posten och dess funktion i vårt samhälle. Ska vi ha ett postväsende som fungerar i hela landet, alla vardagar, året runt eller vill vi ha ett postväsende främst för storstäderna? Är posten en grundläggande, gemensam infrastruktur eller ska den vara en privat marknad för vinstdrivande företag? Ska vi verkligen ha parallella distributionssystem i städerna och privata monopol vars vinster finansieras med skattemedel i resten av landet?

För oss i Vänsterpartiet är svaret självklart. Om vi menar allvar med att posten ska fungera över hela landet – och då menar vi verkligen hela landet – med hög kvalitet för alla invånare och företag även i landsbygderna, då måste en ökad återreglering av postmarknaden genomföras.

Därför måste samhället återta kontrollen över posten, och om det behövs måste staten gå in med resurser för att en fungerande posttjänst av god kvalitet ska finnas tillgänglig för alla.

Jessica Thunander

Riksdagsledamot (V)

Birger Lahti

Näringspolitisk talesperson (V)

Annons
Annons
Annons
Annons