GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Propagandalögner om Georgien och Krim

De frysta relationerna med Ryssland bygger främst på två propagandalögner. Den ena är att Ryssland angrep Georgien 2008, den andra att Ryssland ockuperat Krim 2014. De upprepas på ledarsidor och av politiker, inte minst under den i skrivande stund pågående konferensen Folk och försvar.
Publicerad 17 januari 2018 • Uppdaterad 18 januari 2018
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Soldat vid förstörd pansarvagn i Tskhinvali.
Soldat vid förstörd pansarvagn i Tskhinvali.
Foto: MIKHAIL METZEL

De används som exempel på rysk aggression i skrämselpropagandan för att föra in oss i krigsalliansen Nato. Först Georgien. EU:s utredningsteam ledd av Heidi Tavliavini fastslog: ”De öppna fientligheterna började med en storskalig georgisk militär operation mot Tskhinvali natten mellan 7 och 8 augusti 2008. Operationerna startade med en massiv georgisk artilleriattack.”

Nära 2000 osseter dödades och huvudstaden Tskhinvalis centrum ödelades. En tredjedel av Sydossetiens invånare tvingades fly. Bland de som angreps var de ryska fredsbevarare som med FN:s godkännande fanns i provinsen.Ryssland togs på sängen men efter mobilisering slogs angreppet tillbaka. Sedan drog Ryssland tillbaka trupperna helt i enlighet med folkrätten.

Den som beordrade angreppskriget var dåvarande president Michail Saakasjvili, en av Nato omhuldad krigsförbrytare som sedan flera år är efterlyst av georgiska myndigheter för korruption. Putin sa i offentliggjorda samtal med Oliver Stone: ”Saakasjvili meddelade offentligt att han beordrat sina trupper att starta operationen… När media sedan anklagade Ryssland för attacken trodde jag inte mina öron.”

Påståendet att Ryssland ockuperat Krim är kontrafaktiskt. Ryssland skickade inga förband till halvön och inga skott avlossades när befolkningen i en av internationella observatörer bevakad folkomröstning med mycket stor majoritet beslutade att söka återförening med Ryssland. USA och EU anklagade Ryssland för folkrättsbrott trots att första paragrafen i FN-stadgan (punkt 2) erkänner alla folks rätt till nationellt självbestämmande.

Återföreningen av Krim åberopades som skäl för USA:s och EU:s utökade sanktioner mot Ryssland. Västmedia teg om bakgrunden till denna Krims fredliga återförening med Ryssland. Den provocerades fram av den författningsvidriga statskuppen i Kiev 22 februari 2014, genomförd av beväpnade väststödda fascister med russofob agenda. De kallades förskönande för ”nationalister” trots att de inte själva stack under stol med att de är fascister.

Den hos oss dominerande retoriken om Georgien och Krim skulle på nyspråk kunna kallas ”alternativa fakta”. Undertryckandet av information om statskuppen i Ukraina skulle kunna användas som exempel på ”falska nyheter” genom utelämnande av fakta. Bättre att kalla det lögnpropaganda. Som inte blir ett uns sannare för att den oupphörligt upprepas av etablerade media och politiker.

Ulf Bjerén Karlskrona

Läs mer