GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Replik: Centerns mörka historia

Svar till Sofia Hvittfeldts krönika ”:
Centerpartiet • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bondeförbundet, en mörk historia?
Bondeförbundet, en mörk historia?Foto: Pressens Bild

Du skriver i din ledare att du inte tycker att Centern behöver skriva någon vitbok!

Då har du inte gjort din läxa och läst på. Hjälper dig gärna lite på traven:

Centerpartiets mörka historia

Enligt 1933 års version av partiprogrammet skulle partiet kämpa mot "inblandning av mindervärdiga utländska raselement" och skydda "folkmaterialet" mot "degenererade inflytelser"

Dåtidens Centerparti var i särklass när det gällde judefientlighet, rasbiologi och främlingshat. I boken "Sverige och Förintelsen" (1997) framhåller etnologen Ingvar Svanberg och historikern Mattias Tydén att bortsett från de svenska nazisterna, var det Bondeförbundet "som sedan 1920-talet starkast tagit till sig de rasbiologiska föreställningarna”.

Bland Centerns grundare fanns den antisemitiske propagandisten Elof Eriksson, som hade intima kontakter med nazisterna i Tyskland. Otto Wallén, även han en inflytelserik figur i partiet, talade på nazistiska möten och förklarade 1939 i riksdagen att han var stolt över att vara antisemit.

Christer Leksell, Sverigedemokraterna

Sofia Hvittfeldt svarar direkt:

Jag ser att du har kopierat och klistrat från en text i Sydöstran 15 januari 2013. Hade du gjort lite mer efterforskning så hade du vetat att Elof Eriksson inte var med och grundade Centerpartiet. Han lämnade Jordbrukarnas Riksförbund när de slogs ihop med Centerpartiet (då Bondeförbundet) 1921.

Formuleringarna i grundprogrammet från 1933 togs bort 1946. Det finns heller ingen centerpartist som idag skulle uttrycka rasistiska åsikter och det råder inga tvivel om Centerpartiets demokratiska värderingar.

Däremot står det om "biologiskt arv" i Sverigedemokraternas principprogram, vilket bara är en omformulering av ”nedärvd essens” som inte togs bort förrän nyligen. Samtidigt finns det otaliga exempel på djupt rasistiska uttalanden och utspel från Sverigedemokratiska företrädare.

Samlade några nyare exempel i min ledarkrönika från den 4 mars i år som med fördel kan läsas på Sydöstrans hemsida. Det är således samma gamla rasism från Sverigedemokraterna.

Sofia Hvittfeldt