GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Replik: Nej, vi är inte missnöjda

Svar till "Johansson skriver väljarna på näsan" av Bengt Olof Dike, Sydöstran 21 september.
Valresultatet • Publicerad torsdag 15:33
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kan fortsätta växa.
Kan fortsätta växa.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Nej, vi är inte missnöjda, som Dike tror, men däremot är vi mycket motiverade för att i opposition tala för bättre samhällsutveckling. De missnöjda har redan lagt sin röst på SD i tron på deras politik, inte sällan äldre män, ibland före detta moderater.

Missnöjt är också det moderata partiet, som har tappat både väljarstöd och status som största parti i högerblocket.

M har gått i en fälla. M har lanserat SD för maktens skull. När SD nu har blivit ett större parti borde det vara självklart att respektera deras väljarstöd och låta SD ta plats i regeringen.

”M har gått i en fälla. M har lanserat SD för maktens skull. När SD nu har blivit ett större parti borde det vara självklart att respektera deras väljarstöd och låta SD ta plats i regeringen.”
Inge Johansson

SD accepterar sveket, förhandlar sig till annat inflytande, och slipper ännu en gång att ta ansvar för sin politik. Så kan SD fortsätta att växa utifrån människors missnöje och presenterade luftslott. Det kan med andra ord gå riktigt illa.

Det inser Dikes opponenter Mats Johansson och Ida Larsson, tillika Hans Bulow Sydöstran och BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Dike bortser från historiska processer och oppositionens betydelse. Varken M eller SD har någon politik för långsiktig förändring. Segregationen som utgör grogrund för gängbildning och kriminalitet gör man ingenting åt.

Tvärtom för M och SD en politik som ökar både boende- och skolsegregationen. M och SD använder sig av samma metoder som de kriminella gängen. Det vill säga straff och vedergällning i ett kortsiktigt perspektiv och hela tiden med bibehållet bränsle till nästa oroshärd.

Religiösa sekter kan tjäna som jämförelse. De isolerar och stänger ute. Antingen är du med eller fryses du ut. Men politiken ska inte bygga utanförskap. Politiken ska verka för inkludering och solidaritet för människors väl och för att långsiktigt kunna främja demokratin.

Kommer du närmare mitten eller längre vänsterut på den politiska färgskalan finner du både mera eftertanke och mera långsiktiga samt lösningsinriktade perspektiv. Föga överraskande är kvinnor bättre representerade i den kategorin.

Inge Johansson