1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Replik: Varför blir socialdemokrater så rädda?

Replik på Sofia Hvittfeldts gästkrönika den
Olofström • Publicerad fredag 04:03
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det måste gå att ha synpunkter på skattefinansierade evenemang utan att för den skull anses hata svenska folket, menar insändarskribenten.
Det måste gå att ha synpunkter på skattefinansierade evenemang utan att för den skull anses hata svenska folket, menar insändarskribenten.Foto: Maria Wiell

Huruvida SD hatar det svenska folket eller ej låter jag vara osagt då jag inte är Sverigedemokrat, men jag kan verkligen ta till mig deras önskemål om både kulturella yttringar och ett fritt public service.

Jag tror inte att man nödvändigtvis måste hata det svenska folket för att ha åsikter om skattefinansierade kulturevenemang. Sen är det ju synd att den typen av frågor drivs på partinivå och inte individnivå. Sofia skriver att man kan ge sina representanter i riksdagen uppdraget att påverka kulturen, men jag tycker det blir en mycket smal grupp som gör det då. Ligger det på kommunnivå så är det i kommunen det ska granskas och kritiseras.

Jag bor i Olofströms kommun och där skulle ett evenemang med storbystade dragqueens ha ägt rum, men kulturnämnden blev utsatt för hot. Ett av dessa hot skulle ha varit att föräldrar "hotade" med att demonstrera utanför biblioteket på trottoaren. Dåvarande kulturnämndens ordförande benämnde det som ett hot mot demokratin i Blekingenyheterna SVT. Det vill säga, vår grundlagsstadgade demonstrationsrätt var ett hot mot demokratin.

Sofia verkar med benämna såna aktioner som censur som borde höra hemma i Ungern (oklart varför). OM maktens folk lyssnade lite mer på vad svennebanan tycker så kanske inte SD eller andra partier heller var tvungna till dessa utspel?

”Att SD ville kalla SVT:s chefer till ett möte för att fråga om innehållet i vissa program benämns också av Sofia som hot mot demokratin då det borde vara det motsatta en del av demokratin att chefer faktiskt ställs till svars för sin verksamhet och innehållet i verksamheten. varför blir socialdemokrater så rädda varje gång deras makt granskas eller ifrågasätts?”
Maria Nilsson

Att SD ville kalla SVT:s chefer till ett möte för att fråga om innehållet i vissa program benämns också av Sofia som hot mot demokratin då det borde vara det motsatta en del av demokratin att chefer faktiskt ställs till svars för sin verksamhet och innehållet i verksamheten. varför blir socialdemokrater så rädda varje gång deras makt granskas eller ifrågasätts?

Maria Nilsson, Jämshög

Sofia Hvittfeldt svarar direkt:

Min poäng är att Sverigedemokraternas förslag absolut inte handlar om mer inflytande till folket. Inflytande över kulturen får folk när kulturen är fri och politiken inte lägger sig i och styr eller begränsar. Politiken ska hålla vad som ofta benämns som ”armlängds avstånd”.

Sagostunden i Olofström med två dragshow-artister ställdes om till digital på grund av faktiska säkerhetshot som kunde drabbat barnen, bibliotekspersonalen och dragshow-artisterna. Transfobin flödade i en tråd på Facebook och bibliotekschefen blev till och med uppringd med hot mot evenemanget (SVT 31 oktober 2022). Ingens demonstrationsrätt har blivit kränkt och ingen har sagt att demonstrationsrätten är ett hot mot demokratin.

Att vilja kalla till sig chefer för public service-bolagen till kulturnämnden och som du skriver ”hålla de till svars” är fullständigt hårresande och oacceptabelt i en demokrati där det ska råda pressfrihet. Precis som kulturen ska medialandskapet vara fritt.

Är man missnöjd med ett program så står det varje människa fritt att klaga till medieombudsmannen. I en demokrati ska media kunna ifrågasätta och granska makten och sända program som kanske inte faller makthavare i smaken av olika anledningar utan att bli utfrågad av kulturutskottet.

Cheferna inom public service-bolagen är ansvariga inför sina respektive styrelser, absolut inte politikerna i riksdagen. Och ett oberoende public service är exakt vad vi idag betalar skatt för. Inte för att Jimmie Åkesson och hans partikamrater ska bestämma programutbudet på tv och i radio.

Sofia Hvittfeldt