GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ronnebyån en livsådra i förfall

Ett av Ronnebys absolut äldsta och finaste kännetecken är hotad. Hotad av förfall och genom historien ett strypt flöde. Underhållet är så eftersatt, att det inte tidigare skådats. En skam för kommunen!
Publicerad 30 juli 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag skäms när jag ser att Ronnebyån håller på att bli ett dike som snart inte ens duger att fiska i, skriver Stefan Jönsson i Ronnebypartiet.
Jag skäms när jag ser att Ronnebyån håller på att bli ett dike som snart inte ens duger att fiska i, skriver Stefan Jönsson i Ronnebypartiet.
Foto: Sara Tingström

Längs Nedrebrunnsvägen står på många ställen endast pålar kvar av vad som en gång varit lastkaj för sill och torsk. Åldriga pålningar som sticker upp och kantstenar som, sedan många år, rasat ner i vattnet.

Förmultnade och totalt förfallna bryggor, som för många år sedan förbrukat sin funktion och till och med är en fara, är det man ser mellan sly och tistlar. Buskar och sly från såväl hassel och vide som vass har brett ut sig. På vissa platser är vassen så utbredd att endast ett fåtal meter skiljer sidorna åt.

Sly gör det omöjligt att se vattnet från land och, för exempelvis våra turister, att se staden från vattnet. Till och med när man färdas förbi Ronneby Brunn går det knappt att se byggnaderna. Ronneby kommun borde även utöva sin rätt att ställa hårdare krav på de privata bryggägarna, att de ska restaurera eller ta bort sina förfallna bryggor.

Om ingenting görs nu kommer ronnebyborna inte att känna igen sin kära Ronnebyån. Om vi låter det dröja kommer återställningskostnaderna skjuta i höjden och långt överstiga det som krävs för åtgärder nu och ett regelbundet underhåll.

Det är en skam! En skam för förvaltingen av ån och för de politiker som borde fatta beslut härom. Ronnebyån borde hamna i det politiska "finrummet" där Ronnebys framtid står på spel. Ronnebys framtid handlar givetvis om så mycket mer, men jag skäms när jag ser att Ronnebyån håller på att bli ett dike som snart inte ens duger att fiska i.

Stefan Jönsson

Ronnebypartiet