1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Säg ja till Karlshamns utveckling!

I sitt ursprung är Karlshamn en sprudlande handelsstad uppbyggd av entreprenörer från både Sverige och närliggande länder. Handlingskraft och mod att ta till sig nya idéer har framgångsrikt byggt staden. Men också insikten att ingen annan kommer att göra det åt oss.
Karlshamn har en enorm potential, skriver Peter Mattisson.
Foto: Elin Stålhand

Entreprenörer, politiker och föreningsmänniskor i en härlig blandning har drivit utvecklingen av staden ständigt framåt. Men för drygt 3 decennier sedan tog det stopp. Handlingskraften tog slut. Nej-sägarnas röst var det enda som hördes och arbetstillfällen försvann på löpande band. Befolkningsmängden började sjunka och insikten att inget händer i Karlshamn började sprida sig. De yngre generationerna började fly Karlshamn.

Men för 20 år sedan skedde en både mental och handlingskraftig vändning. NetPort Science Park etablerades och blev motorn i den vändning som skedde. Staden börjar växa igen. BTH etableras här, ungdomar kommer hit för att plugga, nya restauranger startar och framtidstron tar fart. Nya typen av företag både flyttar hit och startar här i en omfattning som aldrig förr. Våra unga blir kvar och många börjar flytta tillbaka. Vi får en positiv spiral där fler företag kan etableras, kompetens finns nu här som stödjer utveckling av våra befintliga industrier och fler vill bo här.

Men motorn i utvecklingen, NetPort Science Park, är full sedan 6 år tillbaka. Inga fler företag kan flytta in och inga nya kan startas. Befintliga företag kan inte växa här.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Är vi på väg in i Nej-sägarnas tidsepok igen undrar många oroliga företagare och Karlshamnsbor?

Låt oss nu en gång för alla göra denna tidsepoks Nej-sägare besvikna. Karlshamn har en enorm potential genom utbyggnad av etapp 5 på NetPort i kombination med Sternö Sjöstad.

Vår stad kommer att växa kraftigt de kommande åren. Människor och företag kommer i strid ström (bara det blir klart någon gång!) att etablera sig här till gagn för hela Karlshamn och allt vårt fantastiska handels- och föreningsliv. Ur ett regionalt Blekingeperspektiv är detta dessutom Karlshamns i särklass viktigaste bidrag.

Jag har nu drivit och utvecklat bolag i ett flertal science Parks i sverige i över 20 års tid. Ingenstans finns denna unika möjlighet vi nu har här. Jag är född och uppvuxen i Karlshamn och är otroligt stolt över vår stad. Låt oss tillsammans plocka fram det som byggde staden framgångsrik. Handlingskraft och mod. Yes Man!

Peter Mattisson

Koncernchef CIMON

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Ronneby

Street race lockade 100-tal fordon

När polisen kom till platsen var majoriteten borta.

Karlshamn

10 år sedan branden på Eriksberg

”Idag har vi glädjen att vattna av annan anledning”.