Sagor av Mats Johansson

Insändare Artikeln publicerades

För några veckor sedan skrev den förre politikern Mats Johansson en krönika i Sydöstran där han hyllade Greta Thunbergs tal i FN. ”Greta läxade upp ledarna i världen”, skrev Johansson och så var det.

Ja, vart Greta än kommer och möter de stora kapitalisterna och politiska ledarna missar hon inget tillfälle att peka ut dem som ansvariga och varje gång applåderar desamma. Ja, några försöker naturligtvis smutskasta henne, men det är ändå extremer. Du utpekade ansvariga brukar oftast jubla, ta selfies och höja henne till skyarna, trots att hon just läst lusen av dem. Därefter ”business as usual”. Man frågar sig om de ens förstått budskapet.

Samma fråga ställer man sig om Johansson efter att ha läst hans krönika. Johansson hänger nämligen upp sig på det faktum att Greta häcklat ”sagor om evig ekonomisk tillväxt” (fairy tales of eternal economic growth) i sitt tal i FN.

”Klimatomställningen kräver tillväxt eftersom den kräver nya tekniska lösningar för att lyckas”, skriver Johansson i polemik med Gretas åsikt.

Det är inte bara Johansson som säger så, en hel del av kommentatorer runt om på jorden har gjort samma reflektion. Sanningen är dock att Greta säger precis som det är, evig tillväxt är inget annat än en saga. Det är fysiskt omöjligt att en exponentiell ekonomisk tillväxt kan fortgå särskilt länge. Dessutom kan man tillägga att det är just jakten på tillväxt som gjort att mänskligheten hamnat i den situation vi är i. Ändå säger Johansson att vi ska söka lösningen med hjälp av just ekonomisk tillväxt – samma metod som skapat problemen.

Det ekonomiska systemet kräver ekonomisk tillväxt före allt annat, oavsett om det är bra för miljön eller ej. För kapitalister handlar allting om vinst.

Så länge vi har en liberal marknadsekonomi kommer inte klimatkrisen att lösas. Kapitalismen måste hållas tillbaka av politiskt stiftade lagar. För att detta ska vara möjligt måste ekonomiska och sociala skillnader jämnas ut. Inget parti vinner något val på att vilja ha minskad rörlighet, ändrat konsumtionsmönster och levnadsstil om inte bördorna bärs solidariskt av alla.

Troligtvis blir detta mycket svårt, men om det skulle lyckas att stoppa upp klimatförändringen kvarstår ändå alla andra problem som marknadsekonomin gett oss: övergödning och förgiftning av hav och insjöar, utfiskning, miljöförstörande gruvnäring, utarmning av den biologiska mångfalden, utsugning av människor i fattiga länder, nedhuggning av regnskog och så vidare …

Det stora problemet är, precis som Greta säger, tron på den eviga tillväxten.

Det är tio år sedan Tim Jacksons rapport ”Välfärd utan tillväxt” kom ut. Den kan du läsa till att börja med Mats Johansson. Jag kan återkomma med ytterligare hoppfull litteratur som inte göder ditt sagoberättande.

Anders Englesson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.