1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Satsar ni på patienter eller byråkrati?

Några dagar efter det att Region Blekinges hälso- och sjukvårdsnämnd beslutat föreslå fullmäktige en fördubbling av patientavgifterna, träder dess ordförande och regionstyrelsens dito, Emma Stjernlöf respektive Lennarth Förberg, båda M, fram i pressen (BLT 28/9) med allmänna fraser om vårdens förträfflighet hos oss i länet.
Opinion Västblekinge vill ha besked av Lennarth Förberg (M) om prioriteringar inom vården.
Foto: Mattias Mattisson

Precis som den tidigare vänsterkoalitionen i landstinget anklagade dåvarande borgerliga regering för sakernas tillstånd, kritiserar de ovannämnda nu statsminister Stefan Löfven och hans regering för att ha fördubblat vårdköerna.

Men inte ett ord om vad som skall göras i Blekinge för att få ekonomin under kontroll. Inte ett andetag i artikeln om den växande administrationen, som kostar skattebetalarna cirka 270 miljoner årligen. Och vad de anser om att ett helt fotbollslag, 11 personer, har direktörstitel och direktörslöner! Detta har vi som bekant redovisat tidigare i spalterna.

Tyst är det också i de nya makthavarnas artikel om den utlovade närakuten i Karlshamn. Bättre tydligen då att nämna statsministern vid namn och dennes ansvar för sjukvården.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Men hjälper detta oss i regionen? Blekingarna vill ju veta hur regionen skall klara ekonomin, var besparingarna ska göras och om det, precis som tidigare, bara är i vården och i de vita rockarnas fögderi som nödvändiga åtstramningar skall göras.

Opinion Västblekinge föreslog redan i våras i en skrivelse till regionen, att ett administrativt rationaliserings- och effektivitetsarbete omedelbart skall dras igång. Målet bör vara att skära ned kostnaderna med en tredjedel av dagens, det vill säga med cirka 90 miljoner. Men tystnaden från ansvariga politiker väcker känslan, att de hukar inför det uppenbarligen starka direktörskollektivet. Det känner vi också igen från den tidigare regimen i dåvarande landstinget.

Den avgörande frågan blir nu, om patienterna och vården skall drabbas av den föreslagna fördubblingen av besöksavgiften, eller om de saknade miljonerna hämtas från den hittills helt fredade administrationen?

Ge oss därför nu besked, herr regionordförande, i stället för att skrämma med Stefan Löfven:

Patienterna och vården – eller den växande byråkratin?

Opinion Västblekinge

Benny Rolandsson, Jämshög

Ing-Britt Gustavsson, Olofström

Bengt Olof Dike, Mörrum

Ulf Andersson, Svängsta