Sjöfartsverket får inte utföra sjuktransporter

Insändare Artikeln publicerades

Svar till Boo-Walter Eriksson 9 oktober 2019.

Hela vår helikopterverksamhet går ut på att rädda liv. När landstinget i Blekinge län har behövt hjälp har vi ställt upp när vi har kunnat. Det har känts naturligt – trots att det inte är vårt uppdrag att flyga sjuktransporter. Vi har heller inte den medicinska kompetensen. Vårt uppdrag är sjö- och flygräddning.

Som myndighet får vi inte gå utanför vårt uppdrag. Vi har redan tänjt på gränserna, för att vi verkligen vill hjälpa till, och vi har fört samtal om det med landstinget i Blekinge. Nu går det inte längre.

Det är landstingen som ansvarar för sjuktransporter, och behövs mer resurser är det Försvarsmakten som har uppdraget att flyga sjuka personer med sina helikoptrar. De flesta landsting har löst sina sjuktransporter med egna helikoptrar eller genom kommersiella aktörer, men inte alla. Blekinge är ett sådant landsting. Vi på Sjöfartsverket ser behovet av snabba transporter i akuta lägen. Vi vet att vi gjort nytta och är stolta över att ha kunnat hjälpa till.

Niclas Härenstam

Kommunikationsdirektör

Sjöfartsverket

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.