unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sjöstedt till Sölvesborg: Möter personal på Falkalyckan

De senaste årtiondena har Sverige blivit känt för något tråkigt: Vi är det land där inkomstklyftorna växer snabbast. Det får stora effekter som märks i samhället. Den 23 januari kommer Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till Sölvesborg. Han vill passa på att prata om välfärd och jämlikhet.
Partiledare Jonas Sjöstedt gästar Sölvesborg torsdagen den 23 januari.
Partiledare Jonas Sjöstedt gästar Sölvesborg torsdagen den 23 januari.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De senaste decennierna har inkomsterna för lokalvårdare, butiksanställda och undersköterskor sniglat sig uppåt. Inkomsterna för chefer, företagsledare och direktörer har stigit som en raket i jämförelse. Sedan 1995 har inkomsterna för den procent som tjänar mest stigit med 250 procent mer än för den tiondel som tjänar minst. Det skapar väldigt stora skillnader mellan människor med olika arbeten, mellan stad och landsbygd, mellan centrum och förort. Och det gör en stor skillnad i samhället.

Den ökade ojämlikheten skapar lägre tilltro till samhällets funktioner och varandra. Många flyttar ifrån våra mindre orter och butiker och busslinjer stängs ner. Det ger ökad oro inför framtiden. Vad kommer att hända i min stad? Kommer jag att ha kvar mitt jobb? Kommer mina barn att få jobb när de gått ut skolan?

Där måste samhället vara starkt. Men i dag är det tvärtom. Vi är mitt uppe i en välfärdskris: I Ludvika läggs äldreboenden ner och de äldre rycks upp från sin trygghet. I Kiruna har man gjort sig av med två tredjedelar av alla elevassistenter. De barn som behöver lite extra stöd får helt enkelt klara sig själva. På akuten får människor i behov av vård vänta i många timmar för att få hjälp. I det läget ger regeringen skattesänkningar för de rika istället för pengar till välfärden. Vi i Vänsterpartiet vill annorlunda. Vi kräver att kommuner och regioner omgående får ett tillskott på minst tio miljarder kronor för att kunna stoppa välfärdskrisen.

För att minska klyftorna behöver än mer göras. Den goda nyheten är att det är möjligt. Försämringarna beror på politiska beslut. Skattesystemet är mindre fördelande nu än vad det har varit. Förändringar som arbetslinjen från 2006, jobbskatteavdrag, åtstramade socialförsäkringar och a-kassa har gjort klyftorna vidare och skillnaderna större. Vi behöver en skattepolitik som gynnar det stora flertalet och ger mest till de som har minst. Så ser det inte ut idag. Istället har vi en socialdemokratisk regering som för en skattepolitik med avdrag och rabatter som gynnar de som har mest. Det är ett svek mot befolkningen. Men det politiken har ställt till med kan en annan politik också rätta till. Tillsammans kan vi förändra och välja en annan riktning.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Vi behöver bygga ett land där vi tillsammans solidariskt finansierar en stark välfärd som vi alla har tillgång till. Vi behöver omfördela tillgångarna så att de rikaste bidrar till ett starkt samhälle. Vi vill ha levande småstäder och levande landsbygd. Det ska finnas tillgång till service – apotek, systembolag, även om du väljer att bo i en mindre stad eller på landsbygden. Det är inte bara storstäderna som räknas!

Då funkar det inte när staten drar sig tillbaka. I Blekinge har tre av fem arbetsförmedlingskontor stängt. Sölvesborg, Olofström och Ronneby kommer inte längre att ha några kontor att gå till för att söka jobb. Detsamma gäller Bromölla. I Skåne stänger 16 av 23 kontor. Företag ska sköta uppdraget att hitta rätt jobb till rätt person – men utanför storstäderna finns mycket få sådana företag. Det skapar vita fläckar på kartan, fläckar som kan göra det svårare att som ung stanna kvar i en mindre stad.

På torsdag besöker Jonas Sjöstedt Sölvesborg. Då ska han träffa boende, personal och anhöriga på det kommunala äldreboendet Falkalyckan. Det boende som SD-styret tänker lägga ner, trots att boende och anhöriga protesterar. I stället släpper de in det skandalomsusade vårdbolaget Frösunda. Ett bolag känt för felmedicineringar, underbemanning, pressad personal och äldre som far illa. Nu blir det industritillverkad mat, lägre bemanning och de anställda förväntas gå utbildningar på fritiden. Det är inte så vi i Vänsterpartiet vill ha det! Vi kommer inte att få ett mer jämlikt samhälle om vi överlåter välfärden till företagen. Ett företag behöver alltid sätta vinst till sina ägare först, en vinst som görs på de skattepengar vi alla bidrar med. Genom att sälja ut välfärden riskerar vi att skapa större klyftor, och att bara den som har råd kan ta del av det som är tänkt att finnas för oss alla. Vi i Vänsterpartiet vill att skattepengar ska gå direkt till verksamheterna och därigenom komma oss alla till del.

Vi kommer inte att bygga ett tryggare samhälle med en pålitlig välfärd genom att stänga ute de som har det svårast. Vi behöver ett inkluderande och öppet samhälle som välkomnar nya invånare till våra städer och byar och låter allas lika rättigheter vara en självklarhet. Vi behöver ett samhälle som hänger ihop i alla dess delar och som kan erbjuda framtidstro och möjligheter oberoende av plånbok och livsförhållanden.

Både Sölvesborg, Bromölla och Kristianstad hade tjänat på en utbyggd solidariskt finansierad välfärd. Det är en grundval för jämlikhet som kan garantera att alla invånare får de tjänster som behövs. Det ger en stabil grund för utveckling och framtidstro, och goda möjligheter att bo och leva i och kring våra städer.

Jonas Sjöstedt kommer till Sölvesborg, Furulundsskolan, den 23 januari. Alla är välkomna.

Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet

Emma Hilborn

Ordförande Vänsterpartiet Blekinge

Rebecca Wald

Ordförande Vänsterpartiet Sölvesborg

Samuel Johansson

Gruppledare Vänsterpartiet Bromölla

Karin Feldt

Ordförande Vänsterpartiet Kristianstad

Läs mer

Kustbevakningen: ”Vi behöver bli fler”

Karlskrona

Kustbevakningen: ”Vi behöver bli fler”

Äskade om mer pengar.

Sölvesborg

Körkortslös och narkotikapåverkad körde med husvagn

Döms för flera brott.

Sölvesborg

Dagsböter för batong i bil

Mannen erkänner brottet.

Starten har precis gŒtt i gŠddfisketŠvlingen Sportfish Masters i Karlskrona fisketŠvling. Kustbevakningen bevakade KBV

Karlskrona

Paddlade från Polen mot Karlskrona – fick skjuta nödraketer vid Öland

Räddades av kustbevakningen

Rätten till en god bostad är en mänsklig rättighet, inte som vilken vara som helst. Här en bild från Kungsmarken.

Insändare

Tak över huvudet är en mänsklig rättighet

Kommunerna behöver prestera bättre för att motverka bostadsbristen

Coronaläget i Blekinge efter helgen

Coronavirus

Coronaläget i Blekinge efter helgen

Nya fall har inrapporterats sedan i fredags.