Ska partiet verkligen bestämma allt?

Insändare Artikeln publicerades

Det har förstås sina risker att blanda sig i andras partikonflikter. Sådana är för övrigt inte Socialdemokraterna i Olofström ensamma om. Vi har sett interna meningsskiljaktigheter och öppna strider äga rum i Liberalerna, Moderaterna, och i Sverigedemokraterna utesluts medlemmar på löpande band.

Men när det gäller det som utspelas i Olofström, kan en principiell reflektion göras, sedan Jan Björkman ovanligt nog har öppnat munnen. Han har ju tidigare under flera år aldrig utåt förklarat Socialdemokraternas löftesbrott i akutfrågan i Karlshamn eller varför han fick sparken som ordförande för högskolan i Kristianstad för några år sedan.

Nu säger han att konflikten på hemmaplan beror på "vi tidigare varit vana vid att partiet bestämt politikens långsiktiga inriktning."

Partiet bestämt. Punkt och slut! Jag känner igen attityden från min egen hemkommun Karlshamn, även om den efter det maktägande partiets storförlust i fjolårets val torde vara mera lågmäld än tidigare. Men den politiska kulturen i Blekinges arbetarekommuner sitter djupt: Partiet är navet, som allt skall kretsa kring. Så länge som möjligt och även efter valförluster. Att lyssna på andra(s) synpunkter, bredda perspektiven och inse att det finns en politisk och samhällelig värld utanför arbetarekommunen tycks vara svårt.

Slutligen noteras att S-distriktets ordförande, Heléne Björklund, inte säger sig vara helt uppdaterad om konflikten i Olofström," eftersom jag har suttit i riksdagen och har lämnat ifrån mig min mobiltelefon" (BLT 8/5)

Jaså, men hon skötte ju sin egen kommuns angelägenheter under hösten 2018 och hade två löner då. Då hade hon väl mobilen till hands?

Öppenhet och full redovisning av orsak och verkan skall förstås ske, precis som Sydöstran kräver i en ledare (7/5). Helst på ett allmänt möte och inte via mobiltelefoner.

Bengt Olof Dike

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.