Skamligt att människor misshandlar djur

Insändare Artikeln publicerades

Det märks en oroande utveckling där de som engagerar sig för djurens väl misstänkliggörs. Det är alltid farligt när aktivister tystas. I många länder blir de som vill skydda natur eller djur till och med mördade.

Det finns platser där hundar stjäls för att sedan kastas levande ner i en stor kokande gryta. Även i dessa länder finns det sunda aktivister som försöker motarbeta detta men de jobbar i motvind och staten ser nog helst att de är lydiga och lättkontrollerade medborgare.

Även i vetenskapens tjänst sker det många övergrepp mot djur. Det skulle vara okej om de frågade djuren och fick deras samtycke till att utnyttja dem, men jag tror att de skulle få nej varför det kan likställas med våldtäkt. Det är skamligt att människor år 2019 genomför övergrepp på djur i alla möjliga sammanhang!

I ett björnprojekt som visades i Vetenskapens värld, väckte man björnar ur sin djupa vinterdvala, drog ut dem ur idet och tog prover, allt i mänsklighetens tjänst. Det är både oetiskt, okänsligt och grymt att störa naturens lagar så här och inte ha en grundläggande respekt och vördnad för andras liv, även om de inte ställer till så mycket elände och klimatproblem som vi människor gör.

Att dra ut björnar ur idet för att vi människor som redan är så många kanske ska få lite bättre hälsa, det kan inte försvaras. I både krigs- och fredstider tror uppenbarligen vissa att vi ska utnyttja andra varelser gränslöst för att gynna mänskligheten. Oändligt många andra exempel på misshandel av djur runt om i världen skulle kunna nämnas men då skulle det fylla en hel tidning i ett helt år.

Det är skamligt och lågt att ge sig på alla varelser som lever här på jorden tillsammans med oss!

Jeanette, Ronneby

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.