unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: ”Slutpratat - nu byggs nytt i Olofström”

Under flera års tid har det diskuterats om att bygga ett nytt särskilt boende i Olofström. Vi har en befolkning som blir allt äldre samtidigt som de lokaler vi har är gamla och utnötta. Vi känner att nu får det vara slut på pratet, vi måste komma igång och bygga. Vi kan helt enkelt inte vänta längre. Våra äldre kan inte vänta.
Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Olofströms kommun, skriver tillsammans med vänsterpartiet och kristdemokraterna: Nu är det slutpratat, dags att bygga!
Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Olofströms kommun, skriver tillsammans med vänsterpartiet och kristdemokraterna: Nu är det slutpratat, dags att bygga!
Foto: Gunnel Persson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En grundlig utredning och analys har gjorts. Vi har lyssnat likväl på socialförvaltningens som pensionärsorganisationernas synpunkter. Vi har tittat på olika fördelar och nackdelar och tjänstemännen har gett oss politiker information om vad som är möjligt att genomföra och vilka behov som finns.

Bland annat har en behovsanalys gjorts som sedan 2018 visar att kommunen kommer att behöva 90 platser under de kommande åren. Denna analys håller i sig och har inte förändrats. Att då i ett sådant läge ta ett beslut om att bygga ett boende med hälften så många platser, än vad behovet visar, vore oansvarigt tycker vi.

Centerpartiet och Moderaterna i Olofström har sagt att de vill bygga ett mindre boende. Vi förstår inte hur de tänker, men de tänker kanske dra lott om vilka äldre som ska få plats.

Nej, vi vill givetvis bygga riktigt och rejält från början och framför allt se till så att alla får plats.Vi har en åldrande befolkning i kommunen och självklart har vi ett ansvar att se till att det finns platser till alla.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det har pratats om olika placeringsalternativ och under åren har ett flertal platser inventerats och värderats. För att locka arbetskraft till Olofström ser vi att det är viktigt med attraktiva arbetsplatser som innebär att det finns goda pendlingsmöjligheter med bland annat kollektivtrafik.

Det nya särskilda boendet bör inte ligga långt från centrum. Man behöver också ta hänsyn till att service som butiker, apotek och tandvård ska finnas i närområdet.

Fd. Holjeskolan kommer att rivas under hösten. Allt ska bort, även grundplattan. Det nya särskilda boendet kommer att byggas nytt från grunden. Markberedning kommer att göras och utredas noggrant. Vi anser att platsen är en lämplig plats; närheten till centrum och riksväg 15 samtidigt som läget har vackra omgivningar med Holje park, Holjeån och fin natur runt omkring.

Det gäller också att vara medveten om vad det är för typ av boende som kommer att byggas. Det är ett särskilt boende och inte ett trygghetsboende. Vi har redan flera fina trygghetsboenden i Olofström. Det nya särskilda boendet är till för våra äldre som behöver service och omvårdnad dygnet runt.

Oppositionen pratar även om att det kommer att bli ett för dyrt bygge. Ja, det är inte billigt att bygga nytt, men vi tycker att det är det värt. Framför allt så är våra äldre värda det bästa.

Dessutom blir det betydligt billigare att bygga ett nytt boende än att bygga två nya särskilda boenden, vilket skulle ha behövts om vi lyssnat på oppositionen. Man kan även samordna personalen på ett bättre sätt vid ett särskilt boende än två, vilket blir mer kostnadseffektivt på sikt, så nej, vi slösar inte med skattebetalarnas pengar.

Vi gör det vi måste göra, och vi gör det så ansvarsfullt som möjligt. Det nya särskilda boendet kommer att bli fint med fräscha och nya lokaler. I anslutning till det särskilda boendet kommer även ett nytt centralkök att byggas. Det nuvarande centralköket har blivit för litet. Närheten till ett nytt centralkök i anslutning till det särskilda boendet kommer att underlätta distributionen av varmhållen mat framöver.

Vi ser fram emot att komma igång med bygget och att våra äldre ska få ett värdigt och bra boende i vår fina kommun.

Morgan Bengtsson (S)

Annika Sjöstedt (S)

Annika Lande (V)

Helena Oinas Wihlborg (V)

Klavs Wix Nielsen (KD)

Thommy Svensson (KD)