unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: ”Snälla, hjälp oss anställda på Berg & Berg!”

Ronneby delas just nu i två läger.
I ena ringhörnan står Abri och Ronneby kommun.
I den andra står vår arbetsgivare Berg & Berg AB som försöker slåss för oss. Vid sidan om står vi anställda och undrar hur duellen ska sluta.
Personalen på Berg & Berg vädjar nu till Ronneby kommun om en dialog.
Personalen på Berg & Berg vädjar nu till Ronneby kommun om en dialog.
Foto: Jens Svensson
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den rådande fastighetsproblematiken kring våra fabrikslokaler i Kallinge har snart pågått i ett år. Ett år av hopp och förtvivlan, tankar samt oro för oss anställda.

Förra hösten fick vi besked om att Södra Skogsägarna skulle lägga ner oss vilket var förtvivlande.

Sedan kom glädjebeskedet att nya ägare köpt Berg & Berg AB och ville satsa på bolaget. Vilken glädje!

Men framtidsdrömmarna fick snabbt grus i maskineriet. För att vår arbetsgivare ska kunna göra stora investeringar i produktionen behöver de äga lokalen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Inte skulle någon helrenovera en bostad de endast hyr till egen bekostnad? Så kan inte heller ett bolag bedrivas.

Vår arbetsgivare är inte ute efter att få fabrikslokalerna gratis. Enbart att en korrekt värdering ska utföras som leder till en korrekt köpeskilling. Den värdering som gjorts bygger på felaktiga grunder, som i sin tur faller ut i ett felaktig pris för fastigheten. Det är den köpeskillingen vår arbetsgivare inte kan betala.

Vår arbetsgivare har försökt ha en dialog med kommunen och Abri om köpeskillingen och värderingen, men ej fått någon respons från parterna. När representanter för Berg & Bergs ledning har försökt nå både kommunens och Abri:s representanter för en dialog har de ej fått svar.

I nuläget väljer kommunen i stället att kommunicera via jurist på Kungsgatan i Stockholm med timpeng på flera tusen kronor. Det känns inte befogat i de besparingstider som råder i kommunen.

Vi anställda vädjar till kommunledningen och styrelsen i Abri om att sätta sig ner med vår arbetsgivare och föra en dialog. Vi vädjar till politikerna att besöka oss i lokalerna. Låt oss anställda berätta och fråga, ha en dialog även med oss.

Låt det inte bli en personlig vendetta mot våra ägare. Ni måste, i egenskap av förtroendevalda, agera professionellt och se till att allt går rätt till för båda parter. Era egna åsikter och känslor får ej ta över.

Varken för Roger Fredriksson eller Johan Sandberg. I en artikel i Sydöstran från 2018-02-20 sa Johan Sandberg att han jobbat mycket med kommunikation genom åren och hade den erfarenhet som krävdes för att gå in som kommunikationschef. Har han visat prov på att han kan kommunicera när han slänger på luren i örat på vår ledning när de försöker samtala om fastigheten i telefon?

Kommunens värdering är gjord av en fackman som varit i blåsväder förut med värderingar åt kommuner. Fackmannen har ej varit på plats i Berg & Bergs lokaler i samband med värderingen, utan har värderat lokalen utan att ha synat den.

Kan man ens värdera en lokal på 9 250 kvm utan att se den? Lokalen har ett bristfälligt underhåll, vilket Abri medgett till Berg & Berg AB, men underlåtit att informera värderingsmannen om. Eftersom det rör sig om miljonbelopp påverkar det värderingen stort. Det har dock ej beaktats i värderingen.

Den värmekälla som sitter i fastigheten ägs inte av Abri eller kommunen. Därför ska det beaktas i värderingen av fastigheten då det är bolagets egendom och inte uthyrarens. En lokal utan uppvärmningskälla är såklart värd mindre än en lokal med. Det har dock ej beaktats i värderingen.

Till sist saknar lokalen erforderligt sprinklersystem vilket är ett skallkrav enligt BBR, Boverkets regelverk. Räddningstjänsten har varit på plats i lokalen för besiktning och gjort bedömningen att den ej lever upp till dessa krav. Kostnaden för installation av sprinklersystem är miljontals kronor. Det har ej heller beaktats i värderingen.

Kommunens värdering slår därför fel på flera miljoner. Det är orsaken till att vår arbetsgivare ej kunnat köpa lokalerna. Vi som anställda vädjar därför till kommunen och Abri att göra en tredje opartisk värdering av fastigheten. Vad har ni att förlora?! Om en ny värdering görs med korrekta förutsättningar kan ni kanske mötas med vår arbetsgivare vilket skulle hjälpa oss anställda att få behålla våra jobb. Ni kan inte säga att ni har gjort allt ni kunnat för oss i personalen…

När näringslivschef Torbjörn Lind går ut i Sydöstran i förra veckan och beklagar tragiken för oss i personalen känns det beklagligt eftersom vår arbetsgivare redan i april blev meddelad att de tog avstånd från situationen då den var infekterad.

Det som håller oss i personalen samman är den så kallade ”Berg-Berg-andan”. Den håller oss samman när det stormar. Det är den som gör att folk väljer att komma tillbaka till fabriken efter några års anställning hos andra arbetsgivare. Det är den som gör att vi står som en enad front inför den kris vi just nu läser om i tidningen varje dag.

Jennie Sandgren

Marcus Sundin

Jan Söderberg

Jimmy Wennerdahl

Joakim Lindh

Jarl Feldmanis

Johan Svanberg

Martin Sörensen

Sven Fredèn

Tommy Magnusson

Jan Askblom

Pia Carlsson

Tommy Persson

Zoran Veselinovic

Zbigniew Sandomierski

Lars Hall

Mavji Jina

Agneta Magnusson

Susanne Wahlström

Carola Ströman

Ronald Mkilania

Kent Henriksson

Kenneth Magnusson

Stefan Svensson

Lena Ernberg

Elisabeth Miletic

Staffan Losell

Mari Larsson

Torgny Ohlsson

Mika Martikainen

Gert Svensson

Les Thorburn

Roger Brorsson

Ann-Margret Henrysson

Per-Olof Andersson

Joakim Grönbladh

Kenneth Larsson

Joakim Elofsson

Jimmy Nilsson

Katja Bergkvist

Terese Nilsson

Fredrik Ågren

Jim Håkansson

Johan Månsson

Robert Schefström

Kim Karlsson

Natalie Gustavsson

Robert Rosenquist

Kristoffer Askblom

Isak RJ

Patrik Johansson

Bazel Aljazaeri

Emma Landberg

Kevin Lundstedt

Joakim Polin

Stefan Nilsson

Susanne Henriksen

Peter Pettersson

Agron Krasniqi

Mattias Bengtsson

Birgit Lööv

Läs mer

Insändare

Insändare: ”Nya E22 behövs inte”

Istället för en nya E22 tycker jag att vi ska satsa på att bygga fler järnvägar och öka möjligheterna för människor att åka kollektivt.

Ronnebys gamla sockerbruk upplåts nu till fredagsböner.

Ronneby

Efter en infekterad sommar – ny lokal klar för fredagsböner

”Vi är jättenöjda”.

Återvinningsföretaget Emmaus larmade i augusti om att flera av deras containrar varit utsatt för inbrott.

Olofström

Polisen lägger ned utredning om klädstölder

”Det finns inget som tyder på att det handlar om ett brott”

Vitesföreläggandet för skrottomten ska behandlas av domstol.

Ronneby

Fastighetsägare kan tvingas betala stora belopp

Kommunen går till domstol med vite.

Ronneby kan bli först i Sverige att avbolagisera

Ronneby

Ronneby kan bli först i Sverige att avbolagisera

Ronneby kommun slipper inte framtida ansvar för PFAS-skandalen.

Sex stycken utomhusbanor planeras.

Ronneby

Popsport: Grönt ljus till nya padelbanor

Sex banor kan byggas.