unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Socialdemokraterna: ”Ronneby kommun behöver inga språktester!”

Att kräva språktest, det är att omyndigförklara våra personalansvariga, skriver oppositionsrådet Magnus Pettersson (S) efter beskedet från Moderaterna att de säger ja till språktest för personal i den kommunala organisationen.
”Vi politiker ska inte blanda oss i hur kommunala chefer rekryterar personal”, anser Magnus Pettersson.
”Vi politiker ska inte blanda oss i hur kommunala chefer rekryterar personal”, anser Magnus Pettersson.
Foto: Jens Svensson
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att behärska svenska språket är grundläggande för de allra flesta anställa i Ronneby kommun.

Att en elev ska kunna få hjälp av sin lärare, en äldre ska kunna prata med hemtjänsten eller att en vaktmästare kan behöva läsa en instruktionsbok är självklart. Detta är inget nytt, det tar redan våra cheferna ansvar för.

Liberalernas och Sverigedemokraternas krav att införa språktester vid nyanställningar blir ett omyndigförklarande av våra personalansvariga. Den chef som rekryterar en anställd prövar redan idag huruvida denne har kompetens att utföra jobbet. Detta ska inte vi politiker blanda oss i.

quote
Ronneby kommun behöver ett nytt styre som lyfter blicken från populism och ser helheten

Det finns praktikplatser eller nystartsjobb där man inte behöver behärska språket i samma utsträckning. Arbeten som finns just för att den enskilde ska förbättra sin språkkunskap.

Men där blir ett språktest direkt kontraproduktivt. Vi vet att arbetslivet är en viktig del i språkinlärningen.

Att behärska det svenska språket är nödvändigt för att kunna delta i den demokratiska debatten. Här vinner varken samhället eller individen något på ett språktest.

Den enskilde måste istället erbjudas och delta i språkutbildning och språkträning för att lära sig svenska. Bara så kan denne bli anställningsbar och aktiv i samhällsdebatten.

Nej, Ronneby kommun behöver inga nya språktester för nyanställda och än mindre för de drygt 2 500 anställda som redan jobbar i kommunen. Ronneby kommun behöver ett nytt styre som lyfter blicken från populism och ser helheten.

Magnus Pettersson (S)

Oppositionsråd i Ronneby