GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Samstyret utmanar oss studieförbund

Till Kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare i Sölvesborg. Samstyret i Sölvesborg planerar att sänka det lokala stödet till studieförbunden med en fjärdedel (100 000 kronor) med motiveringen att ”vuxenkulturen ska bli mera självfinansierad” (Louise Erixon i Sydöstran 26/11).
Publicerad 11 december 2018 • Uppdaterad 11 december 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samstyret i Sölvesborg provocerar tycker studieförbunden i Blekinge. Från vänster Anders Jönsson, SoL, Robert Manea, KD, Emilie Pilthammar, M och Louise Erixon, SD. Foto: Karin Ferneborg
Samstyret i Sölvesborg provocerar tycker studieförbunden i Blekinge. Från vänster Anders Jönsson, SoL, Robert Manea, KD, Emilie Pilthammar, M och Louise Erixon, SD. Foto: Karin Ferneborg

Då ska man veta:

- att Sölvesborg 2018 (innan nedskärningen) anslår 22,50 kronor (mindre än vad en kvällstidning kostar) per invånare till studieförbunden, genomsnittet i länet är 33:18, bäst är Olofström med 52:14.

- att undersökningar visar att för varje kommunal anslagskrona skapar studieförbunden verksamhet som generar 1-2 kronor i just deltagarintäkter, 1-2 kronor i olika projektfinansieringar och cirka 4 kronor i statsbidrag, alltså får man verksamhet för 7-9 kronor för varje anslagen lokal krona

- att ”vuxenkulturen” i det här sammanhanget bland annat utgörs av 969 deltagare mellan 13 och 24 år samt 1 885 deltagare över 65 år. Ungdomar som i grupp arbetar med egna valda ämnen utifrån intressen samtidigt som de tränar att arbeta demokratiskt i grupp, diskutera, lyssna och ta hänsyn till varandra. Äldre som träffas i grupp, bryter ensamhet och isolering när man bildar sig och delar med sig av sin kunskap.

2017 samlade studieförbunden 4 864 deltagare i 588 grupper kring de mest varierande ämnen. Man arrangerade 735 kulturprogram (mer än två om dagen hela året) runt i hela kommunen med 76 250 besökare (Sweden Rock har en maxgräns på 35 000 besökare som jämförelse).Om detta är fel vill vi inte ha rätt!

Om nedskärningen genomförs betraktar vi det som en utmaning av studieförbunden och deras medlemsorganisationer och en diametralt motsatt inställning till kulturverksamhet jämfört med andra kommuner i närheten.

Om man genomför nedskärningen kommer Sölvesborg att vara särklassigt sämst i länet med det lokala stödet till studieförbundens folkbildnings- och kulturverksamhet, man utarmar stödet till det lokala föreningslivet, studieförbundens medlemsorganisationer, och det är dessutom dålig ekonomisk politik.

Tänk om – gör rätt!

Studieförbunden i Sölvesborg

ABF Blekinge, Mats Nilsson

Bilda Sydöst, Lennart Karlsson

Folkuniversitetet Lund, Björn MikmarIbn Rushd, Ala Eddin Al-Qut

Kulturens Bildningsverksamhet, Anna Virta

NBV, Johan WåhlinSensus, Mikael Sandgren

Studiefrämjandet, Anders Eklöf

Studieförbundet Vuxenskolan, Elaine Lindeborg

Blekinge Läns Bildningsförbund, Peter Johansson