Stor politisk okunskap i Sölvesborg

Insändare Artikeln publicerades
Jesper Rehn, ordförande i Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge oroas över okunnigheten hos styrande politiker i Sölvesborg, Samstyret.
Foto: Mattias Mattisson
Jesper Rehn, ordförande i Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge oroas över okunnigheten hos styrande politiker i Sölvesborg, Samstyret.

Svar till Peter Thyrén på insändare med rubriken ”På tiden studieförbunden ser över verksamheten i Sölvesborg”, 6 december. Det är trist att läsa hur okunskapen hos ledande politiker bara blir än mer tydlig med det svar som Peter Thyrén, SD, skriver i sitt svar till oss i Studieförbundet Vuxenskolan.

Det gäller vår oro om det planerade sänkta kommunbidraget i Sölvesborg. Man envisas med att benämna vår verksamhet som ”vuxenkultur” – vilket innebär att man inte har en aning om att vi möter en mängd ungdomar i åldern 12-24 år i vår verksamhet i form av dans, musik och slöjd m.m.

Samma dag som Peters insändare var i BLT kunde man läsa på Karlshamnssidorna om vårt stora ungdomsprojekt inom Hip Hop och DJ från 12 års ålder. Vidare tar Peter våra matlagningscirklar som exempel på verksamhet som borde vara självfinansierad.

Hade Peter läst på lite om vår verksamhet, så hade han vetat att just dessa cirklar m.fl. är just självfinansierade och bekostas av de som väljer att delta. Vidare så hänvisar Peter och även Emilie Pilthammar, M, till den strategiska affärsutvecklingsplan som Studieförbundet Vuxenskolan centralt fastställt och tycker vi borde lyssna på den och att vi ”nu har chansen att föregå med gott exempel” och följa den!

Det intressanta med den hänvisningen är att man inte vet eller har tagit reda på att det är just SV i Blekinge som drivit det nationella nätverk som arbetat fram denna plan och i allra högsta grad lever den planen och driver det arbetet, dagligen.

Som exempel kan nämnas att SV i Blekinge gått igenom samtliga deltagaravgifter för allmänmarknaden och framförallt ökat de egenfinansierade projekten med över 10 stora projekt de senaste åren. Detta har inneburit ett flertal miljoner kronor till Blekinges invånare, men framförallt genererat folkbildning där varje människa växer genom kunskap, insikt och delaktighet.

Peter skriver även i sitt svar att det är viktigare för samstyret och samhället att till större del kunna finansiera barn- och ungdomskultur. Det är för mig obegripligt hur man skall kunna ge mer till ungdomarna i Sölvesborg för de 100 000 kronor man drar in på Studieförbundens verksamhet än de ca 900 000 Kr som dessa skulle generera hos just studieförbunden och dess verksamhet till unga och den kultur som de själva väljer att delta i, fritt och frivilligt.

Men det är fortfarande inte det som är problemet. Som jag sagt tidigare handlar det om det synsätt som samstyret i Sölvesborg visar, att vår verksamhet inte är viktig för kommunen. Studieförbundet Vuxenskolan får idag ca 79 000 kr i kommunbidrag i Sölvesborg och har samtidigt egna fasta kostnader på ca 230 000 kr, då är inte ens tjänstemän inräknade.

Utöver detta tillkommer då allt som kommer det lokala näringslivet till gagn. Som jag påpekat tidigare är det inte en inskränkning på 20 000 kr, som det skulle innebära för vår del, som är problemet utan synsättet från Samstyret. Vill man inte satsa på vår verksamhet, varför skall då vi satsa på Sölvesborg?

Det mest anmärkningsvärda är dock fortfarande den okunskap man visar på vilka konsekvenser detta får för så många invånare och väljare i Sölvesborgs kommun. Men jag kommer gärna till Sölvesborg och visar på hur vi arbetar och vilka effekter det får för kommunens invånare och dess föreningar, där många kanske snart står utan tillgång till lokaler.

Jag var orolig innan, men är än mer orolig nu – då det efter denna insändare blivit än mer tydligt att kunskap om vår verksamhet fullständigt saknas hos beslutande politiker!

Jesper Rehn, ordförande, Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.