Insändare: ”Stora besparingar inom hälso- och sjukvården är inte möjliga”

Insändare Artikeln publicerades
”För några år sedan var Blekinge bäst av alla regioner med att minska beroendet av hyrläkare. Vi Socialdemokrater tycker inte att det är en ”marginell” fråga”, skriver Markus Alexandersson.
Foto: Karin Ferneborg
”För några år sedan var Blekinge bäst av alla regioner med att minska beroendet av hyrläkare. Vi Socialdemokrater tycker inte att det är en ”marginell” fråga”, skriver Markus Alexandersson.

Sedan den moderatstyrda ledningen i Region Blekinge blev ansvarig för hälso- och sjukvården har de ekonomiska underskotten ökat. Trots skattehöjning och ekonomiska tillskott från staten beräknas underskottet för 2019 bli drygt 150 miljoner kronor. Det är inte hållbart.

En av orsakerna till att underskottet växer är den moderatstyrda politiska ledningens hittillsvarande ointresse för ekonomin. Ett exempel är den stora ökningen av kostnader för hyrläkare som ledningen vid senaste sammanträdet med hälso- och sjukvårdsnämnden tyckte var en ”marginell” fråga. Förutom att det försvårar kontinuitet och går ut över kvalitén är merkostnaden för att ha hyrläkare cirka 75 miljoner kronor mer än om de är anställda i Region Blekinge.

För några år sedan var Blekinge bäst av alla regioner med att minska beroendet av hyrläkare. Vi Socialdemokrater tycker inte att det är en ”marginell” fråga, ett idogt arbete som på flera olika plan gör att beroendet av och kostnader för hyrläkare minskar är nödvändigt.

Vi stödjer den åtgärdsplan som presenterats av hälso- och sjukvårdsdirektören om minskade kostnader för bland annat hyrpersonal, konsulter, leasingbilar, möten och administration. Mer pengar behöver gå till vård och sjukvårdspersonalens kontakter med patienter. Men om kliniker och vårdcentraler ska kunna bedriva hälso- och sjukvård för de pengar som de fått tilldelade tvingas de till stora besparingar. Vi socialdemokrater tror inte att så stora besparingar är möjliga att genomföra. Det skulle få alltför stora konsekvenser för tillgänglighet, kvalitet och arbetsmiljö.

Därför föreslog vi på hälso- och sjukvårdsnämnden att be regionfullmäktige tillföra hälso- och sjukvården de pengar som ligger undanstoppade till nya satsningar, exempelvis projekt ”tillitsbaserad styrning” för tre miljoner kronor, och skjuta dessa satsningar och tunga fastighetsinvesteringar på framtiden. På så sätt kan vi minska underskottet och besparingskraven på hälso- och sjukvården. Till detta sa det Moderatledda styret och Sverigedemokraterna nej.

Markus Alexandersson (S)

Gruppledare

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.