1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Synd att avveckla samarbetet med Bromölla

Naturligtvis måste jag reagera på beskedet från Samstyret i Sölvesborg om att vilja avsluta ett 20 år långt samarbete med Bromölla - det så kallade SBKF (Sölvesborg och Bromölla Kommunalförbund). I detta inlägg ger jag en högst personlig reaktion.
SoL-partiet i Sölvesborg vill utöka samarbetet västerut. Det rimmar illa med att man nu vill avveckla kommunalförbundet Sölvesborg-Bromölla, skriver Susanne Bäckman (L).
Foto: Johannes Lindén

I Bromölla bor det cirka 12 800 invånare, i Sölvesborg cirka 17 500. För att en kommun ska fungera bör det finnas runt 30 000 invånare. Då har en kommun råd med en politisk organisation, en kommunal organisation, ett blåljushus i Valje och så vidare. I stället för att öka mellanrummet borde vi arbeta för ett ökat samarbete.

Vi borde arbeta mer för att dela kompetens och vilja utvecklas tillsammans. En framtida sammanslagning var något jag faktiskt trodde att i alla fall SOL-partiet ville se. Men det var kanske mer snack än verkstad.

Nu väljer Samstyret i Sölvesborg istället att gå längre ifrån en samverkan för att de tycker att den politiska organisationen inte har insyn. Lite lustigt faktiskt när Louise Erixon (SD) sitter både i kommunen och i politiken i SBKF men det är kanske oppositionen (S, V, L och C) i Sölvesborg som hon tänker på.

Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det är definitivt en lögn att det inte går att som parti skicka in en motion från ett kommunalt parti. Det gjorde vi i Liberalerna, en motion som gick till KF i Bromölla och sen skickades till politikerna i SBKF. Sen är det ju naturligtvis jobbigt för Louise Erixon att hennes partikollega Eric (SD) som är kommunalråd i Bromölla inte har en majoritet med nickedockor bakom sig.

Det finns naturligtvis några fördelar med att avskaffa SBKF som att Introduktionsprogrammet (för alla som inte klarar betygen i åk 9) hamnar hos de som bryr sig mer om individen än pengarna.

Men det är fler nackdelar än fördelar, så egentligen handlar det nog om att Louise ogillar att samarbeta. Lite konstigt eftersom det är något SD krävt av alla andra men när man kommer till makten är det inte längre lika viktigt.

Susanne Bäckman

Liberalerna Bromölla

Läs mer

Sölvesborg

Flera poliskontroller denna vecka

Kontroller utförda efter önskemål från boende.

Ronneby

Förslag: Villaförening vill ha allplan

Befintlig grusplan igenväxt.

Sölvesborg

Stamp och rörelser när PRO dansar linedance

En hel gräsplan ska fyllas med danssugna.

Sölvesborg

Om kärlek och pengar - idag sommarpratar Patrik Lundberg

Aktuell med en ny bok i höst.

Kultur

Fjärde gången gillt för trubadurer

”Eftersom vi har fått bra gensvar så kör vi även denna lördag”.

Nyheter

Trafik: Över en timmes tågstopp orsakades av vägkon

Finns risk för följdförseningar.