unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: ”Tänk om, för barnens bästa”

Regionen kan inte stänga BUP i Ronneby. Den psykiska ohälsan ökar och inte minst hos barn och unga. Att då spara på den verksamhet som ska hjälpa barnen och hela familjen är väldigt dumt! Det är genom tidiga insatser och samverkan mellan region och kommun som man kan nå störst effekt.
Teo Zickbauer påpekar att ungdomar som mår dåligt och inte får rätt vård hamnar i ett fruktansvärt lidande.
Teo Zickbauer påpekar att ungdomar som mår dåligt och inte får rätt vård hamnar i ett fruktansvärt lidande.
Foto: Maths Olsson
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det finns studier som visar att psykiska ohälsan bland barn och unga ökat under de senaste 10-20 åren. Ångest har visat sig vara ett större problem än vad tidigare varit känt. Resultatet av studier visar även att psykosomatiska besvär har ökat bland barn och unga, där huvudvärk och buksmärtor är vanliga symtom.

Stress är en del av barn och ungas vardag och flera faktorer i skolan har visat sig vara stressorer; det kan bland annat inbegripas av skolarbetets krav och relationer till lärare. Skolan är en viktig arena för hälsoutvecklingen hos barn och unga. Därför är många insatser riktade mot förskola, skola och fritidsverksamhet.

Under den senaste månaden har bland annat Sydöstran publicerat ett antal reportage om ungdomar som inte har fått rätt insats/vård och detta har lett till ett fruktansvärt lidande för dessa ungdomar. Vi får inte heller glömma bort att självmorden ökar. Tidiga insatser är viktiga.

Helt oacceptabelt att stänga BUP i Ronneby.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Nämndens beslut går helt emot det som vi socialdemokrater driver – utveckla samarbetet mellan region och kommun för att komma till rätta med den ökande psykiska ohälsan i länet. Varför flytta BUP från Ronneby? Varför ska barn, unga och familjer hänvisas till Karlshamn och Karlskrona? Nej, tänk om!!! Ha kvar BUP:s mottagning i Ronneby.

Teo Zickbauer

Socialdemokraterna i Ronneby