GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tre reformer för att hjälpa Blekingebor i arbete

I kölvattnet av pandemin har den svenska arbetsmarknaden drabbats hårt och historiskt höga arbetslöshetssiffror är att vänta. Att satsa på kompetensutvecklande åtgärder för att hjälpa Blekingeborna i arbete är viktigare än någonsin.
Publicerad 27 september 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ekonomisk nedgång, en allt rörligare arbetsmarknad och ett längre arbetsliv ökar människors behov av att kunna byta karriär flera gånger. För att förbli anställningsbar kommer det vara nödvändigt för Blekingeborna att ständigt vidareutbilda sig genom hela arbetslivet. Det kan också innebära att man behöver vara beredd på att helt sadla om och byta karriär, till branscher där det finns efterfrågan på arbetskraft. Ett sådant exempel är välfärden.

Samtidigt som arbetslösheten ökat under coronakrisen och närmare en halv miljon svenskar inte har ett arbete att gå till så är behovet av arbetskraft inom välfärden större än någonsin. De kommande tio åren förväntas antalet barn, unga och äldre öka, vilket medför ökade krav på samhällsservice. En halv miljon medarbetare behöver rekryteras till välfärden i hela landet fram till 2026 och redan i dag är det svårt att hitta personal med rätt kompetenser.

Omställningsfonden vill därför lyfta fram tre nödvändiga reformer till Blekinges politiker för att säkra en långsiktig kompetensförsörjning på arbetsmarknaden och hjälpa Blekingebor i arbete.

1. Ökade möjligheter till validering. Ett nationellt system för validering behöver bli verklighet och finansieras av staten, för att säkerställa likvärdiga förutsättningar oavsett var i landet du bor. Det krävs också gemensamma riktlinjer för valideringsprocessen. Det ska gå snabbt att komma i arbete eller vidare till studier, och då behövs även flexibilitet.

2. Utbildning under hela livet. En helt avgörande faktor för att människor ska kunna skaffa sig en ny utbildning är att de kan försörja sig under studietiden. Nivån på studiestödet behöver ökas för att en yrkesverksam person med familj ska kunna se vidareutbildning som ett realistiskt alternativ. Möjligheten att få extra veckor av studiestöd av arbetsmarknadsskäl bör utvidgas.

3. Utbildningsplatser i hela landet. Människor måste ges möjlighet till kompetensutveckling oavsett var de bor. Det är angeläget att öka tillgången till distansutbildningar för att möjliggöra arbete och studier samtidigt samt för att öka tillgången till studier för personer som bor i glesbygden.

Med rätt insatser kan de växande omställningsbehoven innebära stora möjligheter. Att satsa på kompetensutvecklande åtgärder är bra för Blekingeborna, arbetsgivare och samhället i stort.

Den enskilda medarbetaren investerar i sin karriärutveckling samtidigt som arbetsgivare kan rekrytera rätt kompetenser. På så sätt kan vi stärka den svenska arbetsmarknaden, både nu i kris och på lång sikt.

Eva Wikström, vd, Omställningsfonden