GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Trimmade mopeder är ett hot

Trafikvett är ingen självklarhet. Sunt förnuft finns inte hos den som söker äventyr och bara tänker på sig själv.
Publicerad 29 juni 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Just nu är det ett stort problem med körkortslösa ungdomar som kör runt i EPA-traktorer och trimmade mopeder. Den branta backen ned i Hällevik är en stor frestelse till att slå sitt personliga hastighetsrekord, och med fara för våra liv konstaterar vi följande:

Snart kommer första dödsolyckan på Haveliden.

Vi fruktar att innan denna sommar är slut kommer minst en person, ganska ung, kanske ett litet barn, avlida till följd av den trafiksituation som råder i Hällevik, framförallt på Haveliden. Det är trångt, inga vägrenar, hus med staket är tätt inpå vägen, många rör sig till fots och trafiken är under sommartid mycket stor.

Ibland är det 10–13-åringar som försöker sätta världsrekord att med sina kickbikes, utan hjälm och andra skydd fortast möjligt besegra den rådande 40-gränsen nerför backen som råder i hela samhället. Vet ni föräldrar om hur nära döden era barn är? Ett enda litet grus på vägen kan dessutom lätt kasta omkull ekipaget.

Nästa grupp som utgör den största risken för sig själva och medmänniskor i trafiken är mopedisterna. Nu tänker jag främst på de som kör i hastigheter långt över 70 km/h på väg ner, men som tappert säkert kommer upp i 60 km/h uppför. Vi har alla hört dem, vi har alla sett er!

Skäms på er, alla ni som kör, men även ni föräldrar som tillåter era barn utsätta sig själv och turister, boende och våra minsta barn för era vettvillingar. Det är faktiskt bara att lyssna på era barns mopeder när dom kör iväg. Inga försäkringar gäller, det är ett olagligt fordon som inte får eller skall framför på våra gator.

Denna artikel hade inte skrivits, om det funnits en viss försiktighet, eller omsorg om de som bor, går och turistar i Hällevik. Men det är alltid med full gas man tas sig fram, gärna med hjälmen oknäppt, uppe på huvudet som om det vore en ”keps” – undrar var den tar vägen vid en olycka?

Härom veckan beslagtogs ett antal av de trimmade EPA-traktorerna, som med buller och brak kört runt och härjat på våra gator, nu blir dom utan lämplighetsintyg för normalt körkort – vilket är helt rätt. Snart är det er tur – ni mopedister.

Kära ni barn, för ni är ju faktiskt det fortfarande – var rädda om er. När jag var ung miste en kamrat livet då han i en kurva mötte en lastbil, och dog. Är det detta ni också väntar på?

Ni är inte tuffa eller coola, ni visar bara dåligt omdöme. Ni stör både säkerhet och friden med ert olagliga oväsen och er olagliga hastighet. Vi välkomnar fler synliga trafikpoliser så att inte Listerlandet blir – vilda västern?

Arga och oroliga Hälleviksbor