GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

TV-intervjuerna: Andersson utesluter ingenting

Socialdemokraternas Magdalena Andersson lämnar ett mycket statsmannamässigt allvarsamt avtryck (30 minuter, 30 mars) med den pondus som 32 % väljarstöd ger parat med en urstark förstaplats (59 %) på partiledarnas förtroendelista (Novus, mars).
”30 minuter” • Publicerad 1 april 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Magdalena Andersson utesluter ingenting. Bild: Andersson håller pressträff i Versailles efter ett EU-toppmöte.
Statsminister Magdalena Andersson utesluter ingenting. Bild: Andersson håller pressträff i Versailles efter ett EU-toppmöte.Foto: Wiktor Nummelin/TT

I sitt installationstal (5 dec, 2021) sa Andersson att hon ville ”ta tillbaka kontrollen över välfärden”. I en intervju med DN (11 feb, 2022) följde hon upp med att ”Sverige skulle bli mer som Sverige”, vilket verkade kunna betyda stopp för vinster i välfärden.

Den ryska invasionen av Ukraina har dock flyttat allt fokus till försvaret, gjort den till valfråga och på allvar lyft den vidhängande Nato-frågan, liksom inflationsdrivna allmänna plånboksfrågor. Krisen har även vänt upp och ned på flyktingmottagandet och synen på migrationen.

De kritiska inrikespolitiska frågorna för S om stödet från LO och vinstuttagen inom välfärden är undanträngda, liksom den närmast omöjliga splittringen inom det egna ”blocket”. I stället visar statsministern upp sig på en internationell militärövning med oppositionsledaren (21 mars), något som utfrågaren Anders Holmberg öppnar med i SVT:s intervjuserie ”30 minuter” med partiledarna.

I strid med kongressbeslut och mot tidigare uttalanden öppnar hon i intervjun upp för att överge alliansfriheten, kartan har snabbt ritats om och analysen behöver omarbetas. Nato-medlemskap utesluts inte längre, trots och p g a hoten från Ryssland.

Svaret på vad som är bäst för Sverige har hamnat i såväl ett nytt paradigm som i en ny kontext - bred och djup analys, samverkan och samsyn är vägen till detta svar med beslut. Andersson håller öppet trots intervjuaren Holmbergs försök att binda henne vid tidigare positioner från socialdemokraterna, inte heller går hon i fällan att lämna utfästelser annat än att det bästa för Sverige är självklart!

”Andersson håller öppet trots intervjuaren Holmbergs försök att binda henne vid tidigare positioner från socialdemokraterna, inte heller går hon i fällan att lämna utfästelser annat än att det bästa för Sverige är självklart!”
Peter Östling

Det ”exceptionella läget motiverar exceptionella åtgärder”, säger hon angående de stora stöd som riktas till elabonnenter och bilägare. Att de landar även på välbeställda hushåll förklarar hon med att behovet av snabbhet överstiger den behovsrelaterade hushållningsaspekten och den klassiskt socialdemokratiska omfördelningsprincipen. Regeringen följer och parerar utvecklingen löpande och utesluter ingenting.

Magdalena Andersson väljer formuleringen – ”ekonomiskt står vi nära Vänsterpartiet, men vi har haft samarbete även med Centerpartiet”, och att Miljöpartiet har tagit ”otroligt stort ansvar”. Det är intressant. Hon betonar dock att det funnits samarbeten med nästan alla de senaste åren som en grogrund för tanken om samlingsregering. Den enda hon direkt utesluter är Åkesson (SD)!

En kantring åt vänster med rådande opinion i ryggen tränger sig således fram (där hon legitimerar V före C) - med där alla dörrar hålls öppna utom en, den längst ut åt höger (SD)! Ett balanserat avslut som sätter punkt för dessa partiledarintervjuer.