GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Upphäv sanktionerna mot Syrien

USA har meddelat att landet nu lämnar Syrien. Det är inget frivilligt åtagande utan ett beslut betingat av nödvändigheten.
En del av Syrien kontrolleras fortfarande av olika terrororganisationer och ockupationstrupper, men det är sannolikt en tidsfråga innan hela landet är befriat.
Publicerad 23 december 2018 • Uppdaterad 24 december 2018
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att IS och Nusrafronten sedan länge stötts av USA, Saudiarabien och allierade är väldokumenterat och stöds av uppgifter av förre vicepresidenten Biden, generaler i USA samt i etablerade media i väst som New York Times, Newsweek, BBC, Reuters.

I stora delar av Syrien är infrastrukturen förstörd efter snart åtta års krig rapporterar SVT:s korrespondent Sommarström. En uppbyggnad av landet har inletts. I storstaden Aleppo är skadorna stora på både vägar, elnät och vattennät. Det framkommer exempelvis att Aleppos vattenverk inte kan återställas till ursprungligt skick på grund av brist på reservdelar som inte får levereras på grund av ekonomiska sanktioner.

Enligt en FN-rapport hösten 2016 (Humanitarian Impact of Syria-Related Unilateral Restrictive measures) har sanktionerna orsakat stor skada.  De har destabiliserat varje sektor av syriska ekonomin. Till följd av sanktionerna har det blivit svårt att få tag på läkemedel, medicinsk utrustning, mat, bränsle, vattenpumpar, reservdelar till kraftverk med mera.

USA:s och EU:s sanktioner är ”några av de mest komplicerade och långtgående sanktioner som något land någonsin ålagts”. Rapporten beskriver ett komplext system med oförutsägbara och tidskrävande finansiella restriktioner och licenskrav.

Den uppger att USA:s sanktioner mot syriska banker har gjort överföring av medel till landet nästan omöjlig. Vi kräver att Sverige och övriga länder genast ska upphöra med de inhumanitära sanktionerna. De är olagliga eftersom de ej baseras på beslut i FN:s säkerhetsråd.

Hashim Al-Malki, Ulf Bjerén, Föreningen Syriensolidaritet