1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

V säger ja till ett kommunalt IB-program

Det är inte bara Sverigedemokraterna som hyllar IES (Internationella Engelska Skolan). Till de stora beundrarna av denna svenska skola hör också kommunalråd i Karlskrona. På något mystiskt sätt har dessa lyckats övertyga Industrigruppen att denna skola behöver etableras i Karlskrona.

Exempel på argumentationen hittar vi i insändare i Sydöstran från SD den 23 februari. Där anförs som exempel rektor Hamid från Sjumilaskolan i Göteborg som kräver ordning och reda i skolan.

Sjumilaskolan är inte en IES skola. SD m. fl. anser sig inte vara kompetenta nog att leda en utveckling av den kommunala skolan till en skola med ordning och reda. I stället vill de köpa detta utifrån från ett företag, med krav på höga intäkter, med Karlskrona skattebetalares skatter.

Jag tror inte att det beror på innehav av aktier i IES med förväntad hög utdelning. Men visst är det spännande att studera den uppräkning av aktieägare som finns på IES´s hemsida. Där finns exempelvis Bock Capital (Luxemburg) men även Swedbank, Tredje AP-fonden, AMF och SEB. Att etablera ytterligare en privat skola i Karlskrona kommer inte på något sätt att gynna företagens möjligheter till rekrytering.

Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Om den nya skolan skulle bli en ekonomisk framgång, kommer segregationen i Karlskronas skolor att öka. Det är uppenbart att SD med flera vill skapa särskilda skolor för sina barn med överklassen. När Karlskronas företag rekryterar medarbetare, vill i de flesta fall de nyrekryterade ha ett attraktivt boende. Det kan då bli på flera olika ställen i kommunen.

Det finns många ställen att bygga villor på. Är det då troligt att dessa föräldrar vill skjutsa sina barn långa vägar till den ”fina” skolan. Troligen inte. De vill precis som Karlskronas befintliga invånare att alla Karlskronas skolor ska vara bra skolor. Det ska vara nära till skolan. Det finns tjänster som inte kan fyllas med arbetstagare från Sverige.

En del av de som på detta sätt kommer till Sverige vill stanna här och vill då att deras barn ska få gå i en svensk skola och få en bra utbildning. Andra tänker sig att stanna i Sverige några år, för att senare fortsätta inom samma företag eller på andra företag i andra länder. Det är då en fördel att kunna erbjuda en skolgång med internationell läroplan och med utbildning på engelska.

Då kan eleverna enklare flytta mellan länder. IB (International Baccalaureate) är en sådan skola i kommunal regi med en internationell läroplan. Den är inte intressant att investera i för att göra stora vinster. Det är en service som Karlskrona kommun erbjuder för att kunna attrahera spetskompetens inom forskning, teknik och utveckling.

Det är vad SD med flera vill förhindra för att i stället skapa en ökad segregation i Karlskrona. Det är ett uttryck för avsaknad av egen vilja och förmåga att skapa en skola med trygghet, ordning och reda i vårt fortfarande vackra Karlskrona.

Åke Stridh, V, Karlskrona

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Karlskrona

Blåljus: Larm om brand i villa efter rökutveckling

.