unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Var rädda om oss som jobbar i förskolan”

Är vi i förskolan inte värdefulla nog? Förskolan tillhör branscherna med flest sjukskrivningar. Det handlar inte bara om förkylningar eller andra bakteriesjukdomar. Det är stora barngrupper, stress, outbildade personal som kommer som vikarie och en ständig känsla av att inte räcka till.. att inte göra sitt jobb så bra som man har ambition att göra.
Invigning av förskolan  Vitsippan på Rosenfeldts förskola i Karlskrona 2013.
Invigning av förskolan Vitsippan på Rosenfeldts förskola i Karlskrona 2013.
Foto: Maths Olsson

Om man mår bra kan man prestera bra. Bakom många sjukfall finns en psykiatrisk diagnos, som stress och utmattning, och är därmed den vanligaste orsaken till sjukskrivning.

Ingen plats för vila. Vad gör det med människor? Hur påverkar det barnen att vi i personalen inte mår bra? Karlskrona kommun skriver i sin friskvårdspolicy: ”Mycket friskvårdsarbete kan genomföras utan att det behövs några extra ekonomiska resurser, exempelvis kan fysisk aktivitet integreras i det dagliga arbetet då detta är möjligt.”

Hjälper det att vi har ett ”rörligt” jobb då vi ska vara i den stora barngruppen? Kan vår hjärna vila sig då? Kan vår kropp återhämta sig? Känner vi mindre stress samtidigt som vi t.ex. är på promenad i skogen med barnen och måste vara aktiv och närvarande hela tiden för att främja barnens utveckling och ha koll på alla barnen så ingen försvinner?

Vi får ta 1 timme/vecka, som endast får tas mitt på dagen när vi har som mest barn och oftast saknas det personal. Möjligheterna som då finns är promenad (med stressen i huvudet att du måste vara tillbaka en viss tid så dina kollegor kan ta rast), vila i ett personalrum där det springer folk ut och in hela tiden på rast.

Stressen är ständigt närvarande. Varför kan man inte själv få bestämma och schemalägga friskvård t.ex. i slutet av ett arbetspass så att man kan t.ex. åka till gymmet? Åka iväg på en massage? Lämna stressen och återhämta sig för sin egen hälsas skull.

Är det för mycket begärt av oss att Karlskrona kommun ändrar sin friskvårdspolicy och verkligen pratar med oss som jobbar i stressen? Policyn som är antagen av kommunfullmäktige 2005 och granskad 2010. Kanske dags att granska policyn igen gentemot verkligheten? Funkar det ens att ta ut 1 timme i veckan för någon som jobbar?

Vad hade fungerat för oss som är i verksamheten? Nej skärpning Karlskrona kommun, ni behöver vara rädda om oss som jobbar i förskolan! Ni behöver tänka om, ni behöver inse hur värdefulla vi är.

Trötta pedagoger